latinica  ћирилица
14/08/2021 |  19:52 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

До квалитетне ароније потребно много жеље, рада и одрицања (ВИДЕО)

Љековитост ароније надалеко је позната. Осим што чисти организам од штетних супстанци и тешких метала, аронија је позната и као биљка богата витаминима, минералима и антиоксидансима. Узгој ароније, због тога, представља добру прилику за зараду. Породица Демировић из Петрова код Приједора ову биљку засадила је на површини од једног хактара. Сокови, чајеви и џемови само су дио асортимана које нуде купцима. Све произведено – брзо се прода.
Аронија - Фото: РТРС
АронијаФото: РТРС

Домаће је најквалитетније. Управо овом мишљу водили су се Демировићи, када су одлучили да се посвете узгоју ароније. Било је то прије шест година. Данас, њихова плантажа површине 10 дунума, једна је од највећих на овим просторима. Да би се стигло до успјеха и квалитетног производа, кажу, потребно је много жеље, рада и одрицања.

- Базирали смо се на органску производњу ароније, окопавање, прскање само на био бази - дрин, стајњак ђубар, а највише радимо и коприва прскање. Има највише посла око корова, кошења - рекао је Амир Демировић узгајивач ароније из Петрова код Приједора.

На плантажи је ових дана радно. У току је берба. Посла је много, па су ангажовани сви чланови домаћинства – од најмлађег до најстаријег. Због суше, ова година за аронију је била тежа од претходних, па се очекује принос од око пет тона, што је нешто мање него претходних година. Како би све на вријеме било обрано, ту су и сезонски радници. Њих тридесет.

- Не треба вам бољи лијек за депресију. Опустите се, берете, бројите једну по једну, упознате нове пријатеље - каже Марија Чиркић, сезонски радник.

Дио свјеже обраних аронија суши се на природан начин, а од њих се прави чај. Други дио се замрзава, након тога се циједе и од њих се прави природни сок. У производни погон Демировићи су уложили много труда, али и новца, међутим, исплатило се, јер све производено брзо пронађе купце. Домаће , али и оне из иностранства.

- Наши производи могу се купити у Крајишкој кући у Бањалуци, у Сарајеву, имамо у Приједору био-корнер наш, идемо на сајмове редовно. Наша дијаспора дође, покупује то, и задовољни смо - навео је Фикрет Карагић узгајивач ароније из Петрова код Приједора.

Од велико значаја је и подршка ресорног министарства и града Приједора.

- Министарство сваке године подстиче сертификацију тих производа, имају и мјере за брендирање пољопривредних производа - истакао је Синиша Слијепац, пољопривредни кластер "Уна-Сана".

Демировићи су у узгоју ароније пронашли свој мир, али и езистенцију. Уз довољно жеље и посвећености, тврде да се, од свог рада, овдје може и те како добро живјети. Препоручују и другима да размисле о овој производњи, и кажу - увијек су спремни да дају савјет будућим произвођачима.