latinica  ћирилица
17/08/2021 |  17:16 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Збуњени Комшић куца на отворена врата

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да за вјежбу ЕУФОР-а уопште није потребно одобрење Предсједништва и да је очигледно да се предсједавајући Жељко Комшић "мало збунио и да тако куца на отворена врата доносећи одлуку коју не може да донесе и о нечему за шта га нико није ништа ни питао".
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Коментаришући данашњу ванредну сједницу Предсједништва БиХ, након које је саопштено да су Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић наводно одобрили одржавање војне вјежбе ЕУФОР-а "Брзи одговор 2021", Ковачевић је истакао да је пракса да ЕУФОР у таквим случајевима обавјештава Предсједништво и јавност у БиХ, а Предсједништво донесе закључак о томе да је примило к знању информацију да ће у том периоду бити одржана војна вјежба ЕУФОР-а.

Према његовим ријечима, Предсједништво не може да донесе ниједну одлуку из области одбране без сагласности сва три члана.

- Јуче смо коментарисали да заједничке институције без представника Срба и Српске једино могу да донесу закључке који никога ни на шта не обавезују, што су јучерашњом сједницом директно манифестовала друга два члана Предсједништва БиХ. Изгледа да су покушали данас да нас демантују, доносећи одлуку у ситуацији када су могли да донесу искључиво закључке - рекао је Ковачевић за "Српскаинфо".

Он је истакао да ЕУФОР на основу Анекса 1-А Дејтонског мировног споразума има право на одржавање војних вјежби, без потребе да за тако нешто добије сагласност било које институције БиХ.

- Потпуно је јасно да српски члан Предсједништва Милорад Додик у овом случају није дао никакву сагласност из разлога што било каква сагласност у овом конкретном случају није ни тражена, нити је потребна. Јако је занимљиво да Комшић и Џаферовић, који се толико заклињу у БиХ и у њене институције, на један овако приземан начин директно дерогирају саму БиХ и њене инситуције, наносећи штету ником другом него БиХ и њеним институцијама - рекао је Ковачевић.