latinica  ћирилица
26/08/2021 |  15:46 ⇒ 27/08/2021 | 07:18 | Аутор: РТРС

Гинцбург: Вакцинисани не развијају тежу клиничку слику (ВИДЕО)

Директор Гамалеја Института из Москве и творaц вакцине Спутњик, професор Александар Гинцбург, заједно са делегацијом овог института, борави у посјети Бањалуци.
Гинцбург и Шкрбић - Фото: РТРС
Гинцбург и ШкрбићФото: РТРС

Гинцбург је посјетио Медицински факултет Универзитета у Бањалуци на позив декана овог факултета Ранка Шкрбића, након чега је одржан састанак двије делегације.

Гинцбург је након састанка рекао да вакцина Спутњик 83 одсто штити од делта соја и 91 одсто од хоспитализације.

- Министарство здравља Русије је брзо увело у оптицај вакцину Спутњик лајт како би се унаприједила заштита раније вакцинисаних Спутњиком и грађана који су раније пребољели вирус - рекао је Гинцбург.

Он је додао да је у Русији делта сој вируса корона постао доминантан, те да заражени овим сојем за четири до пет дана развијају тежу клиничку слику, док су раније биле потребне и до двије недјеље од заражавања да пацијент развије такву слику.

Гинцбург је истакао да у Русији није забиљежено да су вакцинисани Спутњиком развили тешку клиничку слику, додајући да је вакцинисано око 30 одсто грађана.

Гинцбург је истакао да се вакцином Спутњик лајт могу вакцинисати и грађани који су се вакцинисали другим вакцинама, те да је могућност употребе ове вакцине у Српској тема разговора са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Шкрбић је након састанка изразио задовољство посјетом професора заслужног за синтезу прве вакцине против вируса короне, наводећи да је разговарано о изазовима које пандемија носи.

- Упознали смо се са изазовима који су претходили вакцини, најновијим резултатима ефикасности вакцине, припремама у борби против делта соја вируса корона. Руска делегација нас је обавијестила о Спутњик лајт вакцини која ће бити употребљена у борби против делта соја - рекао је Шкрбић.

Додао је да је договорена сарадња са факултетом у Москви, те да је у плану размјена кадрова и омогућавање домаћим стручњацима да оду на Гамалеја Институт.