latinica  ћирилица
29/08/2021 |  14:26 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Додик: Разговор у БиХ могућ уз посредовање лидера Турске, Србије и Хрватске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је о свом патриотизму довољно рекао на јаван, транспарентан и јасан начин у Сарајеву, у присуству предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Тада сам рекао да смо спремни да покушамо да дођемо до договора о свим отвореним питањима, а да смо, ако тога нема, спремни за мирну дисолуцију и да би сви пријатељи БиХ, па и сам Ердоган, требало да то разумију - навео је Додик.

Додик је нагласио да није чуо никога од опозиционих представника да су на тако важном мјесту тако нешто рекли.

Додик је изјавио је да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање Ердогана, предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

- У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Вјерују им Бошњаци, неким мањим дијелом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не вјерујемо. Ако је могуће да у констелацији Ердоган, Вучић, Милановић разговарамо - разговараћемо. Ако не, видјећемо - рекао је Додик новинарима у Стричићима код Бањалуке.

Додик је нагласио да је било потребно да буде на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са Ердоганом у Сарајеву, што му, како је навео, није било ни угодно ни лако.

- Није било лако слушати све те приче, али могу замислити шта би се све причало да нисам био ту и да нисам имао прилику да им кажем све што сам рекао - навео је Додик.

Говорећи о евентуалном угрожавању српског јединства, Додик је навео да опозиција у Републици Српској говори да то није јединство, него да је заједништво по питању наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ.

- Ето, ја се слажем, они воде своју политику, ми своју, али нека останемо заједно на томе - истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.