latinica  ћирилица
06/09/2021 |  13:07 | Аутор: РТРС

"Неки нови Бродвеј" у такмичарској селекцији "Јахорина филм фестивала"

Петнаести међународни фестивал документарног и кратког филма "Јахорина филм фестивал", који ће бити одржан од 22. до 25. септембра, представиће у регионалном такмичарском програму три најновија филма домаћих аутора и педесет филмова у регионалној и међународној селекцији
Неки нови Бродвеј - Фото: РТРС
Неки нови БродвејФото: РТРС

Отварање овог фестивала биће организовано у складу с епидемиолошким мјерама 22. септембра у 19 часова. Филмови ће бити оцјењивани у категоријама - најбољи документарни, кратки играни, експериментални и студентски филм, такмичарског програма.

У такмичарском програму "Јахорина филм фестивала" наћи ће се филм редитеља Радио - телевизије Републике Српске Дениса Бојића “Неки нови Бродвеј”, рађеног у продукцији РТРС-а, у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке.

- Ријеч је о својеврсном подвигу шест особа са Дауновим синдромом који, савладавајући бројне препреке, постају једни од првих полазника професионалне школе глуме на просторима Југоисточне Европе, рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са Дауновим синдромом.

Поред двадесетпет документараца такмичарског програма, у другим програмским цјелинама 15. Јахорина филм фестивала, биће приказано још петнаест кратких играних, осам документарних ТВ филмова и 11 експерименталних филмова.
Током овогодишњег "Јахорина филм фестивала" биће организовано и неколико нетакмичарских манифестација као што су "JFF Teen”, пројекат намијењен едукацији дјеце и младих, чији је основни циљ стварање нове кино публике.

Овај пројект организује се на Фестивалу, али и кроз цијелу кино мрежу, у сарадњи с основним и средњим школама, у источном дијелу Републике Српске.

Истовремено, биће уприличено представљање Мини ЈФФ радионице. Као и претходних година, о најбољем филму ЈФФ Теен програма одлучиваће средњошколски жири чији ће чланови бити полазници Мини ЈФФ радионице намијењене средњошколцима заинтересованим за продукцију кратких документарних филмова.

Награђивани режисер и продуцент Жељко Мирковић одржаће "Мастер клас" на тему “Проблеми финансирања документарних филмова”.