latinica  ћирилица
08/09/2021 |  18:52 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Обиљежено 30 година од формирања Корпусне полиције ВРС (ВИДЕО)

Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, обиљежио је 30 година од формирања свечаном академијом у Бањалуци. Ово је једна од најелитнијих јединица која је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату учествовала на одлучујућим линијама одбране Српске, па је и имала највеће губитке.
Обиљежено 30 година од формирања корпусне полиције ВРС - Фото: РТРС
Обиљежено 30 година од формирања корпусне полиције ВРСФото: РТРС

Свечаном академијом данас је у Културном центру Бански двор у Бањалуци обиљежено 30 година од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Гордана Остојић, мајка погинулог Оливера Остојића, присјетила се времена у којем је њен син заробљен у Модричи, а затим депортован у логор у Оџаку гдје је мучен. Живот је уградио у темеље Српске на Колибама.

- Није имао ни 21 годину. Три дана прије почетка рата дошли смо из Швајцарске. Тамо није хтио остати, само је говорио "моје колеге гину, а ја се овдје проводим" - прича Гордана.

Оливера и још 68 страдалих припадника Првог батаљона присјетиле су се породице, пријатељи и саборци. Од 570, колико их је учествовало у борбеним дејствима, 427 је рањено, неки по два и више пута.

Драгомир Кесеровић, генерал ВРС и Војске Србије и ратни командант Корпусне полиције, истиче да је био поносан што је био у тој јединици, нарочито командовати њом.

- Са ове дистанце када посматрамо, додатно се увјеримо у оно што смо и тада знали, а то је да је то била јединица која је заиста знала шта жели у том историјском тренутку. Није жалила ни крви, ни живота, само да би одбранила Републику Српску - истиче Кесеровић.

Предсједник Удружења грађана Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС Раденко Пузић рекао је да је овај батаљон био једна од најелитнијих јединица у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, која је учествовала у бројним пресудним биткама за стварање и одбрану Републике Српске.

- Нашу причу ћемо преносити са кољена на кољено, тако да се историја не заборави. Дужни смо и слободи и истини. Слобода без истине није дугорочна - додао је Пузић.

Као једна од најелитнијих јединица, овај батаљон је у протеклом рату учествовао у пресудним борбама за одбрану Републике Српске - од пробоја коридора, биткама на Купресу, Озрену, Влашићу, Мајевици, сарајевском ратишту, Модричи, Дервенти, Броду и Брчком.

Јединица је два пута одликована у рату - орденима Немањића и Медаљом Петра Мркоњића.