latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:01 | Аутор: СРНА

Вучић: Отворен разговор са Шмитом, нескривено о бонским овлашћењима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је данас у Београду имао отворен разговор са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом, те да је потпуно и нескривено изнио став Србије о примјени бонских овлашћења.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Замолио сам га да имају много избалансиранији приступ, него што су имали неки други представници међународне заједнице у ранијем периоду - рекао је Вучић.

Он је новинарима у Земуну изјавио да је било ријечи о ситуацију у региону, да је Шмит изнио неке своје зебње, те истакао да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет БиХ, али и цјеловитост и интегеритет Републике Српске унутар БиХ.

- Рекао сам да желимо још боље економске и сваке друге везе како са Републиком Српском, тако и са БиХ - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је изнио и став Србије о примјени бонских овлашћења и о томе говорио потпуно нескривено и фер.

- Јер је у реду да свакоме кажете у лице шта мислите. И он је мени, свакако, рекао оно што он мисли. Тако да, то је био отворен разговор, али нису лаке теме на столу - рекао је Вучић.

На питање да ли је било ријечи о раду српских представника у заједничким институцијама БиХ, Вучић је рекао да није, нити се он тиме бави, те да је то питање за српског члана Предсјендиштва БиХ Милорада Додика.

- То су њихове одлуке. Ми смо се бавили улогом Србије и Дејтонским споразумом, ономе на шта ми имамо право, нашом анализом и нашим сагледавањем ситуације - рекао је Вучић, подсјетивши да ће у недјељу, 12. септембра, поново разговарати са Додиком, те да ће Република Српска увијек имати подршку Србије.

Вучић је на Земуну присуствовао церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм", уз заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/, за коју је рекао да је регионално чудо и српски понос.

Камен темељац за српску фабрику вакцина је положен у земунском насељу Соко Салаш, код Београда, у дијелу привредне зоне Ауто-пут.