latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:54 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Ђокић: Наредне године план за постројења која користе фосилна горива

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће Српска наредне године морати да дефинише оквирни план до када могу радити постојења која користе фосилна горива.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да је тренутна пројекција да би се такав план могао дефинисати до 2050. гдоине, до када ће се таква постројења морати угасити.

- Сматрам да ће се из године у годину појачавати притисак Енергетске заједнице и да ће се тај рок смањивати и доћи до 2030. или 2035. године. То би за нас био велики проблем, јер је у Републици Српској, али и Федерацији БиХ, базна енергија - енергија на угаљ - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о притисцима на глобалном нивоу да се прелази на обновљиве изворе енергије, Ђокић је истакао да би Република Српска, када би затворила термоелектране, била потпуно енергетски нестабилна.

- Морали бисмо увозити енергију из неких других држава, због чега би цијена била драматично већа него што је данас и то би био тежак ударац и за наше грађане и за нашу привреду - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске не размишља да доноси одлуке које би спријечиле такву прозводњу.

- Али, мораћемо дефинисати накнаде које ћемо плаћати као потенцијални загађивачи. То ће бити нови трошак за нас и вјероватно ће то утицати на цијену наше електричне енергије и услуга које пружа Електропривреда - истакао је Ђокић.

Он је појаснио да се из тих разлога Српска орјентише на производњу енергије из обновљивих извора, подсјећајући да су покренути велики пројекти као што су хидроелектране Дабар, Бук Бијела.

- Ту су планиране хидроелектране Бистрица, Фоча и Паунци. Градимо вјетро и соларне електране. Тренутно је у изградњи вјетроелектрана у Невесињу, а издато је неколико концесија за изградњу соларних електрана велике снаге, преко 60 мегавата - напоменуо је Ђокић.

Ђокић је навео да је Српска свјесна услова које има као дио Енергетске заједнице, те подсјетио да је у Термоелектрани Угљевик изграђено постројење за осумпоравање димних гасова.

- То је пројекат вриједан 75 милиона евра, чиме је Република Српска показала максималну одговорност према обавези да спријечи емисију штетних гасова и крупних честица - рекао је Ђокић.