latinica  ћирилица
10/09/2021 |  20:25 ⇒ 11/09/2021 | 11:25 | Аутор: РТРС

Јача притисак на здравствени систем - све више болница у ковид режиму (ВИДЕО)

У Српској и даље висок проценат обољелих од ковида на дневном нивоу. Од укупног броја тестираних узорака, готово 40 одсто је позитивних. Вирус корона потврђен је код 305 особа, пријављено је 11 смртних случајева.
Ковид одјељење на УКЦ -
Ковид одјељење на УКЦ

Јача притисак на здравствени систем. На болничком лијечењу у Српској су укупно 592 пацијента, a све више болница враћа се у ковид режим рада.

У ковид систему УКЦ-а спрат са највећим бројем кревета. На петом спрату, чији је капацитет 88 кревета, хоспитализовано је 13 пацијената.

- Отворен је пети спрат из предострожности. Одјељења су прилично попуњена, постојећа одјељења, то је четврти спрат од постојећих седам који је синоћ отворен како бисмо обезбиједили додатне капацитете - рекла је Рената Тамбурић шеф Ковид одјељења на петом спрату УКЦ-а Републике Српске.

У овој здравственој установи на лијечењу је тренутно 314 лица обољелих од ковида. Животно угрожене су 33 особе, које нису вакцинисане.

- Они који су вакцинисани имају блаже клиничке слике, ниједан пацијент није на респиратору, ниједан пацијент није умро и за највеће лаике што се тиче здравства то је велики мотив да се вакцинишу - каже Владо Ђајић генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Капацитете проширује и добојска болница. У Јединици интензивне његе нема слободних кревета, а у четири претходна дана попуњено је и 80 одсто Одјељења за инфективне болести.

- Донијели смо одлуку да се и простор зграде неуропсихијатрије стави на располагање пацијентима обољелим од ковида. Тренутно немамо доле пацијената , значи овдје имамо такве капацитете да ћемо током викенда све новопримљене смјештати у ову овдје зграду, а већ почетком идуће седмице вјероватно ћемо имати потребу за тим додатним капацитетима - сматра Синиша Марић замјеник директора ЈЗУ Болница "Свети апостол Лука" Добој.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Мркоњић Граду зараженима је доступан и мобилни патронажни тим од 7 до 20 часова.  У Шамцу 29 активних позитивних особа, међу којима и 5 средњошколаца. У ковид режиму болнице у Требињу од данас и Одјељење за педијатрију са неонатологијом.

- Међу новообољелим је највећи број млађих особа које су невакцинисане. Међутим постоји двадесетак процената оних који су тестирани позитивни, без симптома који су са благом клиничком сликом, а који су примили неку од вакцина - истакла је епидемиолог Јелена Дурић.

А вакцинисане особе обољеле од ковида, тврде епидемиолози, имуне су на развијање тешких клиничких слика и брже се опорављају након заразе.

- Међутим, врло је брзо систем пријема и отпуста код ових лица установљен, тако да вријеме опоравка је много краће него што је то било раније - нагласио је Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У  циљу смањења ризика од ширења вируса корона, од понедјељка, 13. септембра, Фонд ПИО уводи заштитне мјере.

Ограничава се број лица која могу боравити у просторијама Фонда, приликом уласка корисницима ће се провјеравати тјелесна температура, а на снази остаје обавезна употреба заштитних маски.