latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:47 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Гламоч: Почели "Дани Мирослава Чангаловића" (ФОТО/ВИДЕО)

У Гламочу се одржавају "Дани Мирослава Чангаловића" којом ће бити обиљежено и 100 година од рођења овог оперског пјевача који је рођен у Гламочу.
Гламоч: "Дани Мирослава Чангаловића" - свечана академија - Фото: РТРС
Гламоч: "Дани Мирослава Чангаловића" - свечана академијаФото: РТРС

У просторијама Народног универзитета Гламоч одржана је свечана академија којој је, између осталих, присуствовала помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

- Обиљежавањем "Дана Мирослава Чангаловића" одајемо почаст и баштинимо дјело нашег великана, чувајући на тај начин културно насљеђе од заборава - рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је ова манифестација, осим у Гламочу, обиљежена у Новом Саду, што је, како каже, јединствен српски културни простор.

- Мирослав Чунгаловић нам је оставио драгоцјено културно насљеђе. Он је, прије свега, био велики човјек, а приликом одлазака у разне крајеве свијета, гдје га је носио његов чаробни глас, увијек носио и свој родни Гламоч - рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да као што је Бранко Ћопић волио Хашане, Петар Кочић Змијање, тако је Чангаловић волио свој Гламоч.

Током одржавања манифестације биће представљена и монографија "Мирослав Чангаловић певач–глумац" Немање Совтића посвећена овом оперском пјевачу, која свједочи о његовој богатој каријери.

Организатори манифестације су Српско народно позориште из Новог Сада у сарадњи са Матицом српском и Завичајним удружењем "Гламочко коло" из Новог Сада и Бањалуке, а подршку су пружили владе Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине, као и Општине Гламоч.

Фото РТРС

Чангаловић је рођен 1921. године у Гламочу. Једно је од највећих имена у историји српске и југословенске музичке умјетности. Оперски деби је имао године 1946. у београдском Народном позоришту улогом тамничара у Пучинијевој опери "Тоска".

Од 1946. до 1954. године учио је пјевање код Зденке Зикове, познате оперске пјевачице и педагога.

Чангаловићев оперски репертоар обухватао је више од 90 улога – Дон Кихот (Маснеов "Дон Кихот"), Кончак и Галицки (Бородинов "Кнез Игор"), Мефисто (Гуноов "Фауст"), Филип Други (Вердијев "Дон Карлос"), Фигаро (Моцартова "Фигарова женидба"), Кучобеј ("Мазепа" Чајковског), Митке (Коњовићева "Коштана")...

Концертна каријера Чангаловића трајала је преко 40 година, одржао је око 3.000 концерата на територији Југославије и око 160 концерата широм свијета. Наступио је у најпрестижнијим дворанама Лондона, Париза, Токија, Москве...

Преминуо је у Београду 1999. године.