latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:34 ⇒ 12:37 | Аутор: РТС

Тиодоровић: Ковид сертификати све извјеснији

Мјере су потпуно јасне и прецизне, проблем је у њиховој контроли, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Бранислав Тиодоровић.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Поручио је да је неопходно наставити вакцинацију, као и да ће се ковид сертификати примјењивати у унутар ноћних клубова, барова, ресторана и кафића.

Поручио је да актуелне мјере уређују све – од уласка у земљу до функционисања унутар земље и превенције.

- Ако имамо ситуацију да су људи били у контакту у својој породици, на радном мјесту, са својим пријатељима, са неким ко је болестан, ко је позитиван, да му је предвиђено да буде десет дана у кућној изолацији. Да ли се неко тога придржава? Не. То није навика нашег становништва, да поштује мјере - рекао је Тиодоровић.

Он је поново позвао грађане да се вакцинишу.

Говорећи о ковид сертификатима, чије је могуће увођење јуче најавила премијерка Ана Брнабић, нагласио је да они имају за циљ да се обезбиједи да ће онима који су одговорни и који су примили вакцину, као и они који се контролишу тестовима и који су прележали болест, све у сертификату бити поуздано написано.

Нагласио је да ће се ковид сертификати користити у унутрашњости ноћних клубова, барова, ресторана и кафића.

- Септембар је диван, стварно треба користити да се изађе напоље, да се буде на ваздуху, а у гужви као испред супермаркета или тржног центра, треба ставити маску на раздаљини мањој од метар и по - казао је Тиодоровић.

Када је ријеч о школама, Тиодоровић је рекао да сматрају да школе треба да наставе да раде и да је то најбољи начин да дјеца доживљавају школу као васпитну, а не само као образовну установу.