latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:00 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Зворник: Огорчење због неправедне пресуде Срећку Аћимовићу (ВИДЕО)

У Роћевићу код Зворника одржан је протестни скуп поводом изречене другостепене пресуде Суда БиХ од седам година, Срећку Аћимовићу, ратном команданту Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске, а због, како је наведено, злочина над Бошњацима у Сребреници. Поручено је да је Аћимовић примјер часног борца, а да му је пресуђено само и једино због тога што је Србин.
Протестни скуп у Зворнику - Фото: СРНА
Протестни скуп у ЗворникуФото: СРНА

Бивше ратне колеге разочаране су пресудом Суда БиХ. Ријеч је, кажу, о њиховом саборцу, великом човјеку и часном борцу.

Бивши замјеник команданта Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске Стево Савић рекао је да је разочаран радом правосудних институција БиХ и свим оним што се дешава у послијератном периоду.

Савић сматра да је Аћимовић кроз судски процес, који је трајао више од шест година, успио доказати да није крив, да није учествовао у свему што му се ставља на терет, али да је и поред тога осуђен на затворску казну.

- Сви смо се борили у рату за очување свог простора, огњишта, нејачи, борили се за Републику Српску, за боље сутра, за просперитетно друштво, нажалост након оваквих пресуда Суда БиХ апсолутно се губи повјерење у институције ове земље, а расте огорчење и неправда - рекао је Савић.

Истакнуто је да се неправда и селективни приступ Суда и Тужилаштва БиХ морају зауставити.

- Желимо зауставити неправду. Посебно ме радује што су у Зворнику стали сви у одбрану Аћимовића, његови саборци, ветерани и борци, ратни војни инвалиди, удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, старјешине и грађани - истакао је предсједник Скупштине Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић.

Протест који су организовале градске организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата протекао је мирно и достојанствено, уз поруку да надлежне институције заштите све оне који су стварали Републику Српску.