latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:20 ⇒ 16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел сутра у Београду - потврда важности Србије за Њемачку

Предсједник Александар Вучић биће сутра домаћин њемачкој канцеларки Ангели Меркел, чији мандат се приводу крају, али су без обзира на то, њен боравак у Београду и разговори које ће имати, снажан сигнал да Србија и регион остају високо на агенди Њемачке, те да је та посјета и признање за развој Србије.
Меркелова и Вучић у Берлину (архив) - Фото: AP
Меркелова и Вучић у Берлину (архив)Фото: AP

Вучић је до сада више пута изразио захвалност Меркеловој за све што је чинила за Србију током њеног боравка на тој функцији.

Меркелова је, рекао је више пута Вучић, много учинила за Србију посебу на пољу њемачких инвестиција.

Канцеларка, која послије Београда иде у Тирану гдје ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана, ће у Београду боравити најдуже и за то вријеме ће имати низ састанака.

Она ће на београдским Аеродром "Никола Тесла" стићи нешто послије 16 сати, гдје ће јој бити приређен дочек, а церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија.

Први састанак канцеларке Меркел и предсједника Вучића планиран је одмах по њеном доласку и свечаном дочеку, који ће бити приређен испред Палате Србије.

Они ће разговарати иза затворених врата у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Одговарајући на питања новинара, предсједник је рекао и да је са њом увијек имао "отворене разговоре", без обзира о чему су разговарали, да је срећан због њене посјете, без обзира шта ће чути од ње непосредно пред окончање свог мандата.

- Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и што је подстицала инвестиције. Њени министри раде на довођењу инвеститора, а тога не би било да није ње - рекао је Вучић данас.

Раније ове недјеље, портпаролка њемачке владе Мартина Фиц најавила је да ће у фокусу разговора двоје државника бити билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.

Дипломата Зоран Миливојевић очекује да Меркелова током ове посјете каже да Њемачка не мијења политику када је ријеч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

- Није ни случајно да у Београду буде засебно, а онда са осталима да буде у Тирани. То су потпуно јасне поруке да Њемачка има интерес за овај простор - примјећује Миливојевић.

Миливојевић подсјећа на значај Њемачке за српску привреду, пошто је Њемачка највећи инвеститор, а и њене компаније запошљавају 72. 000 људи у Србији.

Већина аналиттичара очекују да ће Меркелова у Београд доћи без нових порука, инсистирајући прије свега на сарадњи на Западном Балкану.

Али за претпоставити је да ће се у разговору са предсједником Вучићем наћи и питање наставка дијалога Београда и Приштине, стања у Републици Српској, нарочито у контексту именовања њемачког дипломате Кристијана Шмта за високог представника за БиХ.

Од доласка на власт, и док је био премијер, Вучић је неговао одличне односе са њемачком канцеларком, за коју и данас каже да је главна лидерка у Европи, и да ће то засигурно остати и након одласка у “пензију“.

Ко год да дође на власт у Њемачкој, послије избора крајем овог мјесеца, када је ријеч о спољној политици засигурно неће мијењати курс према Западном Балкану који је трасирала Меркелова, а који ће, као “сива еминенција“ наставити да прати.

Посљедњи пут канцеларка Меркел посјетила је Београд јула 2015, када јој је домаћин био Вучић, али у функцији предсједника Владе Србије.

Вучић је од тада у више наврата боравио у Берлину, гдје се састајао са канцеларком Меркел, коју је подржао и као лидерку сестринске партије ЦДУ.