latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:36 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Дрвар: Обиљежено 26 година од прогона српског становништва (ВИДЕО)

У Дрвару је обиљежено 26 година од прогона цјелокупног српског становништва ове општине у нападу Хрватске војске и тзв. Армије БиХ. Служен је парастос и положени вијенци код споменика у изградњи за све страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Дрвар-сјећање на дан прогона - Фото: СРНА
Дрвар-сјећање на дан прогонаФото: СРНА

У Дрвару је прије рата живјело 17 хиљада становника, већинoм Срба који су пред нападом хрватско-бошњачких снага, 13. септембра 1995. године, били принуђени да напусте своја огњишта.

Милош Бајић из села Мокроноге, тада као шестогодишњак, сјећа се тих дана.

- Сјећања су још свјежа. Спремао сам се за школу, али школу и школску клупу замијенио сам озбјегличком колоном. Сјећам се и одласка мога оца на ратиште. Било је страшно - прича Бајић.

Општина Дрвар у Одбрамбено-отаџбинском рату имала је 4.500 хиљаде бораца у Војсци Републике Српске.

Миладин Бајић, предсједник Борачке организације Дрвар-Источни Дрвар, истиче да је од тог броја преко 300 погинулих, око 1.200 ратних-војних инвалида, од чега 600 тешких ратних војних инвалида.

У Дрвару данас живи око седам хиљада становника, од којих више од 90 одсто Срба. И 26 година након рата живе у тешким условима. Лошу економску слику отежавају и власти Ливањског кантона јер се, како истичу у општинској управи, већина прописа рјешава посредством кантоналних власти.

- Дрварчани упркос свим недаћама труде се да остану и опстану на својим огњиштима. И сада, након 20 и нешто година послије повратка, и даље стојимо овдје и надамо се да ћемо пронаћи рјешење за многобројне проблеме наших суграђана - нагласила је начелница општине Дрвар Душица Рунић.

У општини Дрвар најављују да би ускоро требало да почну завршни радови код споменика свим страдалима у Одбрамбено-отаџбинском рату.