latinica  ћирилица
16/09/2021 |  16:24 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Зељковић спроведен у Републичко јавно тужилаштво (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић спроведен је у Републичко јавно тужилаштво.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да су лице чији су иницијали Б.З. данас у послијеподневним часовима службеници Управе за организовани и тешки криминалитет предали Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

"Злоупотреба службеног положаја или овлашћења" - ово кривично ставља се на терет директору Института за јавно здравство Српске Браниславу Зељковићу, али и Славку Бојићу, Саши Марковићу и Драгану Дубравацу. Сви осумњичени предати су Републичком јавном тужилаштву, а очекује се да сутра буде позната одлука о притвору. 

Након претреса осам локација на подрују Бањалуке и хапшења четири лица, јутрос пред Републичким јавним тужилаштвом гужва и ротације. Осумњичени за незаконите радње у поступцима јавних набавки за Институт за јавно здравство предати су Тужилаштву.

- Сва ова лица сумњиче се да су, користећи ванредну ситуацију која је проглашена усљед епидемиолошке ситуације са вирусом корона, прибавили правним лицима Проконтрол и Travel4Fun знатну имовинску корист у процесима јавних набавки које је проводио ИЗЈЗ иако ова правна лица нису имала дозволу за промет медицинском опремом - рекла је секретар Републичког јавног тужилаштва Републике Српске Драгица Тојагић. 

Набавку медицинске опреме, кажу у Тужилаштву, Институт је вршио путем преговарачког поступка, без објаве Обавјештења о набавци и без претходног испитивања тржишта. Учињено је то, кажу, по знатно вишим цијенама од тржишне, од неквалификованих понуђача, без надзора над пријемом медицинске опреме.

- Примјера ради, ја ћу само да кажем да је набавка медицинске маске фактурисана ИЗЈЗ по цијени од 6,90 КМ, а да је набавна вриједност исте маске била 0,36 КМ. Исто тако, цијена заштитног одијела фактурисана је ИЗЈЗ по цијени од 50 КМ, иако је набавна цијена једног одијела 22,50 КМ - додала је Тојагић.

Да ће притвор за осумњичене бити затражен потврдио је бранилац двојице од четворице оптужених, адвокат Милош Стевановић. Каже, одбрана одбацује оптужбе Тужилаштва. Бранили су се каже ћутањем.

- Спекулације да је нешто наплаћено 1,2,3 пута више је ствар слободног тржишта. Ви нисте имали ограничено право. Ствар је било да неко изабере или не изабере. Наши клијенти су дали понуду, неко ју је прихватио. Ви ни у вријеме прије короне ни током нисте имали ограничену маржу у Републици Српској - рекао је Марковић.

О свему се данас одлагио и Институт за јавно здравство којим руководи Бранислав Зељковић. Кажу, без обзриа на околности настављају редовне активности, а надлежним органима стоје на располагању.

- Институт за јавно здравство Републике Српске наставља да, као и до сада, несметано обавља своје редовне активности дефинисане законима из области здравствене заштите, заштите становништва од заразних болести као и другим актима те статутом ове установе, са посебним акцентом на вакцинацију против вируса корона и праћење провођења противепидемијских мјера кад је вирус корона у питању - саопштено је из Института.

Да ће институт у вријеме пандемије, без обзира на околности, наставити да ради каже и предсједник Владе. Очекује ипак, да актуелно питање буде брзо ријешено.

- Ја сам легалиста, ја поштујем да институције раде свој посао. Не бих коментарисао оно шта неко има намјеру или нема. У суштини бих само замолио све да не доносимо преурањене одлуке, него да дозволимо институцијама Републике Српске да раде свој посао - истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

 У одбрану директора Института за јавно здравство стао је његов страначки шеф, Ненад Стевандић. Каже, не дозвољава харангу и просипање блата по једном од најбољих кадрова његова странке. Све је тврди спектакл урађен са циљем да се баци сјена на прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе. За све је каже, одабрана једна од најуспјешнијих институција у Српској.

- У вријеме мандата Зељковића прешишала све сличне институције и има највећи број анализа за све врсте производа које анализирају и зарађују новац. На рачунима имају преко три милиона марака, без марке задужења, без кредита, измирене обавезе - каже Стевандић.

Стевандић тврди – славиће ослобођење Зељковића. Да институције треба да раде свој посао, каже лидер СНСД Милорад Додик, изненађен активностима често инертног тужилаштва.

- Свако ко је починио било какву грешку има да одговара без обзира које је име, али исто тако инерција коју видимо код судова тако изненади одједном некаква активности и у сваком случају, они нека завше тај посао, а на крају тог процеса ми ћемо рећи шта треба да кажемо - додаје Додик.

Коначна одлука о притвору за осумњичене требала би бити позната сутра до 11.00 часова. Донијеће је судија за претходни поступак Посебног одјељења Окружног суда у Бањалуци након што саслуша осумњичене.