latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:53 ⇒ 09:07 | Аутор: Агенције

Шеранић: Ако се разболите од короне, у већем сте проблему него ако примите вакцину

Бројне су теорије завјере у вези вакцина против вируса корона, а један од страхова међу људима, нарочито млађим који се нису остварили као родитељи, јесте да вакцине изазивају стерилитет, казао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

- Ако се разболите од короне, у већем сте проблему него ако примите вакцину. Људи који оболе од короне због мултисистемског упалног процеса, који захвата и простату и материцу и тестисе, могу да буду у много већем ризику од стерилитета, него што је то случај с вакцинацијом. Мислим да научна и стручна јавност, колеге гинеколози, епидемиолози, треба да ради с јавношћу и објашњава релевантне чињенице када говоримо о вирусу корона - рекао је Шеранић, гостујући у  у емисији "Очи у очи објективно" на Елта ТВ.

Обје дозе вакцине против вируса корона у Српској је до сада примило 223.470 грађана, док је прву дозу примило 285.324 људи.

Министар истиче да није било озбиљнијих нежељених реакција. Углавном су се јављале блаже нежељене реакције које су везане за мјесто примљене вакцине или за благу температуру, језу, малаксалост, симптоми који трају један до два дана.