latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:16 | Аутор: РТРС

Бањалука добија видиковац на Бањ брду

Град Бањалука расписао је конкурс за израду идејног архитектонско-урбанистичког рјешења видиковца на Бањ брду у намјери да видиковац постане популарна туристичка атракција и један од нових симбола града.
Поглед са Бањ брда  (Фото: А. Чавић) -
Поглед са Бањ брда (Фото: А. Чавић)

Ауторима конкурса даје се прилика да креативним и домишљатим рјешењем осмисле приједлог видиковца уз споменик на Бањ брду, и то на начин да својом величином и дизајном омогући грађанима, туристима и посјетиоцима да доживе задивљујући поглед на Бањулуку.

Како је наведно у конкурсу, примарна функција видиковца је да омогући панорамско сагледавање града и његов јединствен доживљај са Бањ брда.

У исто вријеме, видиковац треба да понуди нову симболику која може да се развија, како око материјалних елемената мјеста, попут форме, тако и око нематеријалних елемената, везаних за меморију или сензорни доживљај простора.

Поред архитектонског рјешења објекта видиковца, од учесника конкурса се очекује да предложе партерно уређење непосредног окружења (дефинисано обухватом), те да архитектонско-урбанистичко рјешење, уобзири постојећи телескоп и предвиди нову локацију.

Конкурс за видиковац биће отворен до 17. новембра, а за најбоље идејно рјешење предвиђена је новчана награда у износу од 6.000 КМ. Конкурс је организован дигитално, а више информација можете пронаћи на ЛИНКУ.