latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:59 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Брђанин из Данске пребачен у притворску јединицу УН

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, привремено је из затвора у Данској пребачен у Притворску јединицу УН, док се не одлучи у којој земљи ће служити остатак казне, преноси Бирн.
Радослав Брђанин (фото:sense-agency.com) -
Радослав Брђанин (фото:sense-agency.com)

Предсједник Међународног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус је у својој наредби секретару Механизма 25. августа навео да је Данска јасно ставила до знања да "не сматра да је могуће наставити извршење казне на дуже и без коначног рока" и да Брђанин мора бити пребачен у другу државу извршења или алтернативно у Механизам прије одређеног дана у септембру ове године.

Ађијус се позвао на повјерљиве меморандуме које му је доставио секретар Механизма 16. априла и 19. августа, у којима се секретар, између осталог, позива на претходна саопштења о одлукама Данске о пуштању на слободу Брђанина након што испуни услове за пријевремено пуштање по данским законима и захтијева да Брђанин буде пребачен из Данске у одређеном временском оквиру.

Из тога се, наводи Ађијус, такође указује да није идентификована друга држава у којој би Брђанин могао служити остатак своје казне, те будући да не постоји практична алтернатива, препоручује се да се Брђанин врати у Притворску јединицу УН.

Ађијус је наложио секретару да се, након што Брђанин буде пребачен у Притворску јединицу, укине статус повјерљивости ове наредбе.

У марту прошле године Ађијус је одбио Брђанинов захтјев за пуштање на пријевремену слободу.

Тада је у својој одлуци Ађијус навео како "не сматра прикладним да искористи своје дискреционо право и одобри пријевремено пуштање Брђанина у овој фази".

Брђанин је у фебруару ове године поново поднио захтјев за пуштање на пријевремену слободу.

Радослава Брђанина је 2007. године Хашки трубунал правоснажно прогласио кривим за злочине над несрпским становништвом у БиХ, а нарочито у САО Крајини током 1992. године.

Он је 1999. ухапшен у БиХ, а од марта 2008. године налази се у затвору у Данској.