latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:31 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Настављена масовна вакцинација радника (ВИДЕО)

У Привредној комори Републике Српске настављена је масовна вакцинација радника. На терену су и мобилни тимови који обилазе привредне субјекте, а све са намјером да се имунизацијом обухвати што већи број запослених.
Вакцинација  (Фото:Shutterstock.com) -
Вакцинација (Фото:Shutterstock.com)

Вакцинација радника у привреди тече планираном динамиком. Посредством Привредне коморе Републике Српске до сада је вакцинисано 1.700 радника. Данас 155 особа из 23 предузећа.

Мобилни тим обишао је и Фабрику обуће "Бема" гдје је ревакцинисано више од 200 особа. План је да се заједничке акције Привредне коморе и Завода за медицину рада и спорта Републике Српске наставе и у наредном периоду. Циљ је заштитити раднике да пословна активност у Српској не би била угрожена. Бројни су и они који су своју дозу примили у домовима здравља, а било је и запослених који су вакцинисани у Србији.

- Ово је знатно једноставније, организованије ако то радимо на овај начин. Имамо тачну евиденцију ко је вакцинисан и којом вакцином - истакао је Перо Ћорић, директор Привредне коморе Републике Српске.

Анка Шмитран Ђурић, директорка Завода за медицину рада и спорта Републике Српске, наглашава:

- До сада је мобилни тим Завода за медицину рада и спорта аплицирао 4.500 доза. Данас највеће интересовање од ове групе од 155 радника у Привредној комори владало је за Фајзер, неких 111 - рекла је Ђурићева.

Република Српска располаже довољним количинама вакцине. На стању је тренутно 730.000 доза. Mинистар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић подсјећа да је Република Српска резервисала 300.000 руске Спутњик лајт вакцине, али да то не значи да ће се у овом тренутку било шта набављати. Каже да је поменута вакцина прошла трећу фазу клиничких студија.

- Све су то одређени услови који треба да буду испуњени прије него што вакцина дође у Српску, али да радимо на томе да обезбиједимо довољно вакцина за наредни период, свакако да радимо - нагласио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Говорећи о Спутњик лајт вакцини Шеранић појашњава да се она даје у једној дози, те да се може користити као бустер доза или појачивач за особе које су претходно вакцинисане са прве двије дозе Спутњик В вакцине.