latinica  ћирилица
17/09/2021 |  21:42 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Илић: Представнике мјесних заједница укључити у припреме ребаланса буџета (ВИДЕО)

Пред расправу у бањалучкој скупштини о Нацрту ребаланса, којим би градски буџет требало да буде увећан за 17 милиона марака, своје захтјеве предсједнику Скупштине Младену Илићу изнијели су представници градских и приградских мјесних заједница. Ево шта траже:
Младен Илић са представницима савјета мјесних заједница - Фото: РТРС
Младен Илић са представницима савјета мјесних заједницаФото: РТРС

Изградња путне инфраструктуре, канализације, расвјете - то интересује представнике бањалучких мјесних заједница.

И зато желе да се чују и њихови приједлози. Након састанка са предсједником градског парламента Младеном Илићем затражили су састанак и са градоначелником, са којим, кажу, до сада нису имали комуникацију.

- Приоритети су прије свега канализација и асвалитирање попрјечних улица, наравно и главне - истакао је Јовица Томић, предсједник МЗ Куљани.

- Апелујем и на градоначелника нас као представнике СМЗ позове на овакве радне састанке. Ми смо изабрани да будемо проширени глас наших грађана - каже Горан Кнежевић, предсједник МЗ Горња Пискавица.

На ово је апеловао и предсједник Скупштине, који се нада да ће прије усвајања ребаланса бити остављено најмање 15 дана за јавну расправу.

Како истиче Илић, градоначелнику је пружена рука за договор, да би ребаланс био у служби грађана и да би се избјегле међусобне оптужбе.

- Желимо да наравно учествујемо у свим политикама. Грађани Бањалуке су бирали одборнике не само скупштинске већине већ све одборнике као што су бирали градоначелника, одборницима дали већу подршку и на тај начин ми нисмо дизачи руку за документа која неко стави на сто да нешто тако прихватимо - наводи Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Из ПДП-а тврде да ће новац трошити по приоритетима грађана. Истичу да ће значајна средства бити утрошена на реконструкцију саобраћајница.

Кажу да је ребелансирани буџет велик, али и додају да ће се град додатно задужити. Предсједник скупштине каже, задужење није потребно.

- Овај буџет би требао у коначници и поред овог ребаланса бити већи за још шест милиона марака мимо ових 17 о којима сад говорим а тих додатних шест милиона ће бити обезбијеђено путем емисије обвезница - нагласио је шеф клуба одборника ПДП-а, Драган Милановић.

- Неочекиван дефицит и хвалити се свакао је поштено са стране градоначелника када је рекао да је то претходна градска администрација и свакако Пореска управа и свих, али на све то тражити задужење у овој ситуацији и по оваквој каматној стопи мислим да је апсурдно - закључио је Илић.

О Нацрту ребаланса буџета одборници ће расправљати у уторак, 21. септембра. Дан раније скупштинска већина позвала је градоначелника на консултације.