latinica  ћирилица
20/09/2021 |  09:16 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Симић: Срби се окупљају на прелазима Јариње и Брњак

Потпредсједник Српске листа на Косову и Метохији Игор Симић рекао је да су Срби почели спонтано да се окупљају око административих прелаза Јариње и Брњак, гдје су претходно распоређене специјалне јединице косовске полиције Росу са оклопним возилима.
Срби на административном прелазу (Фото: Kosovo online) -
Срби на административном прелазу (Фото: Kosovo online)

- Срби су узнемирени и почели су спонтано да се окупљају око тих прелаза. Више од 300 возила је на Јарињу у општини Лепосавић, а више од 120 на Брњаку у општини Зубин Поток - рекао је Симић за ТВ "Пинк".

Напомињући да се Срби на сјеверу Косова и Метохије снабдијевају храном, лијековима и другим животним потрепштинама из централне Србије, Симић је рекао да се оваквим једностраним потезом Приштине угрожава мир, дестабилизују прилике и онемогућава нормалан живот Срба.

Он је потврдио да до зуба наоружане приштинске специјалне снаге имају намјеру да одузимају српске регистрације са возила Срба, те апеловао на сународнике да остану уздржани и не насједају на провокације, јер то Приштина жели.

Пошто Приштина нема успјеха у сузбијању вируса корона и вакцинисању, каже Симић, остаје јој само да малтретира српски народ.

- Упућујем Србима апел да буду уздржани, а међународној заједници да реагују и да покуша да охлади усијане главе у Приштини које намеравају да својим авантурама угрозе мир - рекао је Симић, напомињући да се за сада још нико није огласио од структура међународне заједнице на Космету.

Српска листа, додао је он, захтијева реакцију Канцеларије ЕУ у Приштини и Брисела, јер ова једнострана акција Приштине угрожава мир.

- Очекујем да најхитније реагују, они су били гарант Србима на Косову и Метохији да ће им бити омогућен нормалан жвиот, а оно што сада видимо су једнострани потези и намјера Приштине да се Србима онемогући живот достојан човјека у 21. вијеку - рекао је Симић.

Он је нагласио да ЕУ и земље Квинте морају да пренесу Приштини јасну поруку да је ово брутално кршење договорених споразума.