latinica  ћирилица
20/09/2021 |  08:52 ⇒ 22:38 | Аутор: Агенције

Ситуација на Јарињу и Брњаку мирна; Грађани поставили шаторе (ФОТО/ВИДЕО)

На Косову и Метохији поново је напето. Јачају тензије након што је почело одузимање српских регистарских ознака са аутомобила. Од јутра, на два административна прелаза - Јарињу и Брњаку распоређене су и тзв. специјалне полицијске јединице Росу, због чега су се на њима окупили и Срби са сјевера Космета. Саобраћај је блокиран, а грађани могу да пређу смо пјешке.
Јариње - ноћ - Фото: Screenshot
Јариње - ноћФото: Screenshot

22.36 - Српска агресивна политика представља сталну пријетњу регионалној безбједности, рекла је предсједница привремених институција у Приштини Вјоса Османи.

22.25 - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић реаговао је на објаву шефа кабинета Вјосе Османи Бљерима Веље у којој је оптужио Београд да ради против принципа дијалога.

Петковић је на Твитеру написао да "не могу они који руше мир да држе лекције".

- Неће нас дијалогу учити они који на голоруки народ иду дугим цијевима и оклопним возилима. Биће да је некога заболио јединствен одговор српског народа и забринула одлучност Александра Вучића - написао је Петковић.

21.56 - Грађани поставили шаторе, узвикују "Косово, Србија"

21.32 -  Оклопна возила тзв. Росу која су прошла кроз Зубин Поток нису додатне јединице упућене ка Брњаку већ се ради о смјени припадника ове јединице, сазнаје РТРС.

Како сазнајемо, ситуација на Јарињу и Брњаку је мирна.

21.08 - Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да је најновије насиље привремених власти на административним прелазима на Косову и Метохији за сваку осуду.

- Српски народ у Црној Гори исказује потпуну солидарност са нашим сународницима као што су они то чинили за нас у одбрани светиња - написао је Мандић на Твитеру.

20.50 - Нове јединице тзв. Росу кренуле су вечерас ка административним прелазима Брњак и Јариње, објавиле су Вечерње новости. Оклопна возила прошла су кроз Зубин Поток и упутила се ка Брњаку, а снимак се шири на друштвеним мрежама.

Грађани тренутно постављају шаторе, што показује њихову одлучност да остану током ноћи на Јарињу, наводе Новости.

20.45 - Велики број локала у Митровици затворен је касно поподне, јављају медији из тог града. Разлог затварања тренутно није познат.

20.14 - Група грађана је вечерас на Јарињу, гдје бораве током цијелог дана, развила транспарент на коме пише: "Добро дошли у Заједницу српских општина".

Транспарент на Јарињу (Фото:Kosovo Online)

Грађани тренутно постављају шаторе, што показује њихову одлучност да остану током ноћи на Јарињу.

19.09 - Србија увијек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.

19.05 - Грађани на Косову и Метохији од сутра могу да преузму привремене таблице у свим центрима за регистрацију возила, саопштило је Министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција.

18.10 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је ово један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији и додао да је ситуација веома озбиљна.

Албанци су ангажовали и снајперисте који су покривали куће младих Срба који би се могли противити њиховим противправним акцијама, саопштио је Вучић.

- Ми смо још синоћ знали шта Приштина планира. Данас послије шест часова те снаге су прешле на сјевер КиМ. Ово је шести упад, али најбруталнији до сада - рекао је предсједник Србије.

18.06 - Обраћање предсједника Србије Александра Вучића

17.24 - На Брњаку мирно, ситуација напета, људи се окупљају

Приштинске полицијске снаге испалиле су неколико патрона сузавца на окупљене грађане код прелаза Брњак и они су се повукли неколико десетина метара у односу гдје су били током данашњег дана, сазнаје Косово онлајн.

У овом тренутку ситуација у Брњаку је напета, али мирна. Људи се сада окупљају у већем броју и тренутно их је неколико стотина.

17.12 - Бачен сузавац и на Јарињу

Код административног пункта Јариње у општини Зубин Поток, приштинска полиција је употријебила сузавац како би растјерала окупљене Србе који мирно протестују против одлуке привремених институција у Приштини.

Окупљени се нису удаљили са мјеста на којем протестују.

16.56 - Приштинска полиција бацила сузавац на грађане на прелазу Брњак

Приштинске полицијске снаге бациле су сузавац на окупљене грађане код прелаза Брњак, сазнаје Косово онлајн.

У току је интервенција полицијских снага, а нешто раније из Приштине су упућене додатне снаге Росу на сјевер КиМ.

16.49 - Срушио се дрон приштинске полиције код Зубиног Потока

Дрон полицијских снага привремених власти у Приштини, који је надлијетао сјевер Косова и Метохије, срушио се данас у околини општине Зубин Поток, незванично су објавиле Новости.

За сада није познат разлог зашто се дрон срушио.

Летјелица је надлијетала територију КиМ већински насељену Србима.

16.45 - Еулекс: Помно пратимо актуелна дешавања

Мисија владавине права Европске уније на Косову и Метохији (Еулекс) помно прати актуелна дешавања на административним прелазима и у сталном је контакту са полицијом /самопроглашеног/ Косова и Кфором, саопштила је та мисија.

- Еулексови тимови за подршку дијалогу већ су обишли прелазе Мутиводе, Мердаре, Брњак и Кончуљ, а планирају да обиђу још два - саопштено је из мисије.

16:15 - Предсједник Србије Александар Вучић обратиће се јавности данас у 18.00 часова.

16. 12 - Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов упутио је подршку Србима са Космета, као и мирном рјешењу кризе коју је изазвала одлука Приштине о увођењу реципрочних мјера.

15.27 - Завршен састанак Вучића и Лајчака

Састанак Предсједника Србије Александра Вучића и Специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака управо је завршен.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Лајчак борави у дводневној званичној посети Београду.

Како је раније најављено, тема тог састанка требало је да буде тренутна ситуација у вези са примјеном споразума постигнутих у процесу дијалога Београда и Приштине и о напретку у преговорима о споразуму о свеобухватној нормализацији односа, али је јасно да су догађаји на сјеверу КиМ одредили ток разговора Вучића и Лајчака.

15:19 - На Космет преко Јариња могуће ући само пјешке

15.09 - Приштинска полиција: Избјегавајте Брњак и Јариње

Министарство унутрашњих послова у Приштини апеловало је на грађане јужне српске покрајине да не користе административне прелазе Брњак и Јариње већ друге административне прелазе, а због могућих препрека које могу да се појаве на путу.

Министарство је додало и да грађани који путују у централну Србију могу да користе српске регистарске таблице, али да на територији такозваног Косова морају да користе привремене таблице на којима пише РКС.

- Од данас је на снагу ступила реципрочна одлука за возила са српским регистарским таблицама. Сва возила са српским таблицама у обавези су да замијене привремене таблице на Косову - пише у саопштењу.

14.47 - Додик: Ситуација на Космету подвала међународне заједнице 

Милорад Додик, српски члан Предсједништва на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци рекао је да је ситуација која се од јутрос дешава на Космету подвала међународне заједнице.

Истиче да постоји ситуација да они Албанце охрабре, а из тог споразума узимају шта им одговара.

14.17 - Дрецун: Курти спроводи свој план, нема сумње – КФОР упознат

Предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оцијенио је да је акција специјалаца на сјеверу КиМ унапријед испланирана, па чак и најављена и додаје да КФОР мора да обезбиједи слободу кретања.

- Вјероватно је одлука КФОР-а да се не мијеша у то зато што је договор да они спријече појављивање припадника такозваних косовских безбједносних снага без сагласности српског руководства на сјеверу, али ово јесте посао за КФОР - оцеијнио је Дрецун за Танјуг.

14.15 - КФОР: Безбједносна ситуација стабилна

Поводом дешавања на сјеверу Космета гдје су од јутрос на прелазима Јариње и Брњак распоређене снаге специјалне јединице РОСУ, на питање Косова онлајна да ли "Кфор прати актуелну ситуацију и да ли ће уколико буде неопходно распоредити своје јединице у циљу смиривања ситуације", из КФОР-а су одговорили да је "безбејдносна ситуација стабилна".

- Безбједносна ситуација је стабилна. КФОР наставља да спроводи своје активности у складу са својим мандатом УН - проистеклим из Резолуције 1244 Савејта безбједности Уједињених нација из 1999. године, како би обезбиједио безбједно и заштићено окружење и слободу кретања за добробит свих заједница које живе на Космету - навели су из КФОР-а за Косово онлајн.

13.07 - Стано: Спустити тензије и уздржати се од једностраних потеза

ЕУ је позвала Београд и Приштину да неслагања око регистарских таблица и слободе кретања ријеше у оквиру дијалога и уздрже се од једностраних потеза и подизања тензија, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано у Бриселу.

Најавио је да ће изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак о томе данас у Београду разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем

- Позивамо обе стране де се уздрже од било каквих једностраних потеза и без одлагања смање тензије на терену. Београд и Приштина треба да разријеше сва отворена питања унутар дијалога, укључујући и питање регистарских таблица и слободе кретања - поручио је Стано.

12:14 - Ракић за РТС: Молим грађане да не насједају на провокације

Тренутно на Јарињу све стоји, у колонама је много возила. Многи покушавају пешице да пређу админитративни прелаз, јавља РТС.

Предсједник Српске листе Горан Ракић каже за РТС да је ситуација је на терену непромијењена у односу на јутрос, али да је сада већи број људи сада на протесту.

- Са српске стране нема десетине возила, већ више стотина возила и неколико хиљада људи, тај број људи се повећава - додао је Ракић.

Истакао је да се осећа напетост и забринутост у народу и поручује грађанима да остану мирни и да не насједају на провокације, јер, како каже, управо је то оно што неко жели.

12.07 - Петковић: Српски народ неће нијемо посматрати шта се дешава на сјеверу Космета

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је предсједнику Владе самопроглашеног Косова Аљбину Куртију да српски народ неће нијемо посматрати оно што се дешава, јер се укидањем српских таблица укида и живот на сјеверу Косова и Метохије.

11.23 - РОСУ претреса грађане који су пјешке кренули у централну Србију

Припадници специјалне јединице РОСУ од јутрос на прелазу Јариње претресају грађане који су се пјешице упутили ка централној Србији, јер другачије не могу да пређу.

Прелаз је блокиран у оба правца.

10.30 - Ракић на Јарињу позвао Вучића да реагује

Предсједник Српске листе Горан Ракић позвао је са административног прелаза Јариње предсједника Александра Вучића да помогне Србима на КиМ послије доласка јединица Росу и почетка одузимања српских регистарских таблица.

Ракић је позвао Вучића да помогне народу и да реагује у складу са могућностима. Како је изјавио, ово није акција, већ реакција на оно што је урадила Приштина.

- Позивам све окупљене да буду уздржани, а такође и Приштину да не изазива провокације. Ово је директна пријетња народу, који брине како ће обезбиједити хљеб својој дјеци. Обавијестили смо и специјалног изасланика Мирослава Лајчака и затражили помоћ ЕУ. И позивам државу Србију и предсједника Вучића да нам помогне. Јесмо само сад у овоме, али сам увјерен да ће предсједник Вучић наћи рјешење и помоћи нашем народу. Београде реагуј, Вучићу реагуј, народ је овдје узнемирен и уплашен - рекао је Ракић.

На административни прелаз Јариње, гдје су се окупили Срби, поред Ракића су дошли и градоначелници Лепосавића Зоран Тодић и Сјеверне Митровице Милан Радојевић, преноси Косово онлајн.

10.16 - Вучић заказао Сједницу савјета за националну безбједност

Предсједник Србије Алесандар Вучић заказао је за уторак у 10.00 часова хитну Сједницу савјета за националну безбједност.

Главна тема сједнице биће дешавања на Косову и Метохији, сазнају Новости.

09.40- Влада у Приштини донијела одлуку о успостављању рецироцитета

Влада у Приштини одлучила је да успостави реципроцитет са централном Србијом у погледу регистарских ознака возила.

У документу који је потписао министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељај Свечља наводи се сљедеће:

1. Обавезују сви који имају таблице српских ознака да добију пробне косовске таблице.

2. Снабдијевање са пробним таблицама се врши на свим прелазима.

3. Обавезују се возачи да пробне таблице поставе на потребна места спреда и позади возила.

4. Важење пробних таблица је 60 дана.

5. Такса за пробне таблице је 5 евра.

6. Странке ц́е бити снабдјевене са потврдом због увјерења о регистрацији возила.

7. Обавезују се Агенција за цивилну регистрацију и полиција Косова да имплементирају одлуку.

8. Одлука ступа на снагу даном потписивања.

09.23 - Срби са сјевера КиМ блокирали Јариње у оба смјера

Срби са сјевера Косова блокирали су прелаз Јариње у оба смјера, а припадници РОСУ захтијевају од њих да се разиђу.

Како јавља репортер Косово онлајна са Јариња, велики број незадовољних грађана окупио се због појачаног присуства специјалних јединица РОСУ и најављеног успостављања реципроцитета од стране власти у Приштини за саобраћајне таблице са ознакама из централне Србије.

Грађани кажу да су дошли да мирно изразе своје незадовољство, а да су управо јединице РОСУ прве блокирале пут и са дугим цијевима плаше грађане дуж читавог пута према Митровици.

08.47 - Блокиран саобраћај од пункта Јариње према Лепосавићу

У близини старог пункта Јариње, гдје су јуче постављени контејнери и где су јутрос распоређене јединице РОСУ, у обе траке пута паркирано је око десетак камиона. 

Саобраћај је у потпуном прекиду од пункта Јариње према Лепосавићу. 

08.40 - Почело одузимање таблица

Почело је одузимање таблица са ознакама са сјевера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање, јавља репортер РТС.

Према информацијама РТС-а, осигурање се наплаћују пет евра, а пробне таблице трају два мјесеца. 

08.36 - Симић: Грађани са сјевера КиМ узнемирени

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је за ТВ Пинк да су грађани са сјевера КиМ узнемирени овом, како каже, демонстрацијом силе.

Симић је апеловао на грађане да остану уздржани и не насједају на провокације иако је у питању, како је истакао, брутално кршење Споразума о слободи кретања и Бриселског споразума.

Навео је да је Предсједништво Српске листе тим поводом одржало седницу и да су у току покушаји да се у контакту са представницима међународне заједнице укаже на опасност ситуације и пронађе рјешење.

08.10 - КПС најавио одузимање таблица

Полицијске снаге самопроглашеног косова обавијестиле су полицију на административном прелазу Јариње да ће таблице са ознакама са сјевера Косова бити одузимане, а да ће возила са ознакама из централне Србије морати да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање, јавља РТС.

Око 20 возила специјалне јединице РОСУ, од чега више од 10 блинидираних, распоређено је јутрос на Јарињу и Брњаку.

Како Косово онлајн сазнаје још два блиндирана возила са припадницима РОСЗ налазе се и на магистралном путу Лепосавић–Косовска Митровица, код скретања за манастир Бањска.

Десетак контејнера припадници полиције поставили су јуче у близини административног пункта Јариње, без образложења чему ће служити и шта је повод њиховог довожења.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама. 

Група грађана је вечерас на Јарињу, где бораве током целог дана, развила транспарент на коме пише: Добро дошли у Заједницу српских општина.

Грађани тренутно постављају шаторе, што показује њихову одлучност да остану током ноћи на Јарињу.