latinica  ћирилица
21/09/2021 |  08:26 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Изношење жалби на простепену пресуду Сакибу Махмуљину

Пред Апелационом вијећем Суда БиХ за данас је заказано рочиште на којем ће Тужилаштво и одбрана изнијети жалбе на првостепену пресуду којом је командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин осуђен на јединствену затворску казну од десет година за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

У образложењу пресуде, која је изречена 22. јануара, предсједавајући Судског Вијећа Зоран Божић је навео да Махмуљин, у својству команданта Трећег корпуса, упркос сазнањима која је имао, није спријечио подређене припаднике одреда "Ел муџахедин" да почине ратни злочин против заробљених и рањених војника Војске Републике Српске и српских цивила у логору "13. километар" у близини Каменице, на подручју Завидовића, као и да казни починиоце.

За ратни злочин против цивилног становништва, Судско вијеће је осудило Махмуљина на казну затвора од једне године, за злочин против ратних заробљеника на двије године, а за ратни злочин против рањеника и болесника на осам година, те му је изречена јединствена казна од десет година затвора.

Судско вијеће је утврдило да су припадници Одреда, у оквиру акција "Прољеће `95" и "Фарз", убили 53 заробљена припадника Војске Републике Српске, те нечовјечно поступали према њима и неколико цивила.

Образлажући пресуду, Божић је навео да су у другој половини јула 1995. припадници одреда "Ел муџахедин" у логору "13. километар" једном заробљенику одсјекли главу, коју су други морали да је љубе.

На основу изјава свједока и поднесених доказа, Вијеће је утврдило да су другим заробљеницима од 23. јула до 23. августа припадници одреда намјерно наносили тешке физичке и психичке повреде које су им стварали велике патње и душевну бол.

Епилог страшних тортура су преломи ребара, ногу, руку, вилица, избијени зуби, те губитак вида.

Божић је у образложењу напоменуо да је Махмуљин, знатно прије него што је постао командант Трећег корпуса, добио задатак од команданта такозване Армије БиХ Расима Делића да обави разговор са представницима муџахедина о уласку у састав те армије, након чега је формиран Одред, чија команда је вјеровала Махмуљину.

Вијеће је утврдило да је Махмуљин боравио у зони дејстава у вријеме операције "Прољеће `95", наводећи да је сама чињеница да припадници одреда "Ел муџахедин" нису хтјели предати заробљенике Војној полицији представљала забрињавајућу информацију и захтијевала да се истражи ситуација.

Божић је додао да је Махмуљин одржавао састанке са представницима Одреда, подсјетивши на изјаву свједока који је испричао како је за вријеме операције "Фарз" обавијестио оптуженог о отмици заробљеника, а да му је он рекао да ће се то ријешити, али да је изостала његова реакција.

Жалбу Апелационом вијећу на првостепену пресуду упутили су и Тужилаштво и Махмуљинова одбрана.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.