latinica  ћирилица
21/09/2021 |  14:06 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Сатлер: Снимци разговора Тадићеве и Мехмедагића покрећу питање интегритета

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас да снимци разговора главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића покрећу низ питања, прије свега, интегритета носилаца највиших функција у БиХ, па тако и правосудне.
Јохан Сатлер (фото: Tirana Times) -
Јохан Сатлер (фото: Tirana Times)

- Снимци покрећу питања професионализма и професионалног рада, те независности дјеловања различитих органа власти - рекао је Сатлер новинарима у Зеници, коментаришући садржај разговора Мехмедагића и Тадићеве који је тајно сниман и чији је садржај процурио у јавност.

Сатлер је истакао да није случајно да ЕУ континуирано инсистира на владавини права, уз акценат да нема правог европског пута без напретка у овим областима.

- Зато толико на томе и инсистирамо. До сада смо, нажалост, били свједоци да је мало напретка постигнуто у овим областима - констатовао је Сатлер.

Он је додао да је било и искорака попут именовања новог руководства Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

- Када у наредним данима профункционише рад Парламентарне скупштине БиХ очекујемо што прије измјене и допуне закона о ВСТС-у, које се тичу питања интегртитета правосудних функција - рекао је Сатлер.