latinica  ћирилица
22/09/2021 |  08:05 ⇒ 08:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија неће дозволити етничко чишћење Срба на КиМ

Предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић рекао је поводом инцидената на Косову и Метохији које изазива Приштина да је право питање да ли Европска унија мисли да је Бриселски споразум из 2013. године актуелан или није, поручивши да Србија неће дозволити да се деси етничко чишћење Срба на КиМ.
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је у уторак рекао и да му све ово дјелује као проба Приштине да види како ће сви реаговати на "брутално гажење свих договора Бриселског споразума."

- Они желе да виде како ће се реаговати на примјену силе и да ли ће им то проћи. Сигуран сам да у њиховим главама има још много могућих акција и инцидената које могу да учине. Предсједник Александар Вучић је био јасан - обавеза КФОР-а, односно НАТО-а, који чини окосницу КФОР-а, је да гарантује безбједност у складу са резолуцијом 1244. Ми их јавно упозоравамо да Србија неће дозволити да се понови етничко чишћење Срба са КиМ, као сто је Хрватска урадила у Републици Српској Крајини. То је изазивање, не регионалне, него нове свјетске кризе - рекао је Дачић за ТВ Танјуг.

Он је рекао и да је проблем таблица требало ријешити у дијалогу, а не примјеном силе.

- Овдје је централно питање, а мислим да Приштина неће сама од себе одустати од оваквих акција, да ли ће се међународна заједница бавити овим питањем или окретати главу, а неко је подстицати на такве акције? Да будем јасан: против сам прекидања било каквог дијалога. Србија не сме то да уради, али Србија мора да тражи од ЕУ да казе да ли стоји иза Бриселског споразума - јасан је Дачић.

Њему је, каже, несхватљиво да толико година послије потписивања Бриселског споразума само Србија поштује договорено.

- Несхватљиво је да је само Србија била конструктиван фактор, а да је друга страна одбила да примијени оно што је наш разлог прихватања споразума - формирање Заједнице српских општина. ЕУ нити чује, нити се оглашава. Понашају се у складу са познатим добитницима свјетских награда који позивају на мир у свијету. Стално упозоравају двије стране. Ваљда треба да упозорите или санкционишете страну која крши Бриселски споразум. ЕУ је гарант споразума, али какав је њихов кредибилитет, ако не могу да стану иза споразума? Имамо велике сумње да ће ЕУ да притисне Куртија - рекао је Дачиц.

Он оцјењује да се дуго избјегава примјењивање Бриселског споразума.

- У питању је дугогодишње избјегавања примјене Бриселског споразума, које су потписали. Гарант тог споразума била је Кетрин Ештон. Треба се сетити доношења одлуке о формирању косовске војске, што је противно резолуцији 1244. Данас су косовске власти упале без икакве најаве на север КиМ. То је директно кршење свих договора, да не говорим о таксама, које су нанијеле велике штете. Право је питање да ли ЕУ мисли да је Бриселски споразум актуелан или није - навео је Дачић.

Он је навео и да уколико је Бриселски споразум важећи онда је неприхватљиво да у сваком саопштењу из Брисела стоји уопштена формулација где се "обје стране позивају на смиривање ситуације".

- То одбијање да се каже ко крши Бриселски споразум доводи до тога да га Приштина ни не спроводи. Често су оу Приштине ниподаштавали улогу Уједињених нација. Они су стално хтели да своју такозвану државност искажу давањем неких својих таблица, пријетњом да неће важити српски лични документи и слично - напоменуо је Дачић.