latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:18 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Канонске границе цркве се не мијењају са границама држава

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да се канонске границе Цркве не мијењају нужно са границама држава, те да неће дозволити да Црквом било ко манипулише, јер се она не може поистовјећивати са било којом државом, а камоли са било којом партијом.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Нећемо хтети да поистовећујемо Цркву са било којом државом, а камоли са било којом партијом, и чинићемо све свим силама, духовним, расположивим, да не дозволимо да нама било ко манипулише - рекао је патријарх српски Порфирије у бесједи, након што је јуче, на Малу Госпојину, служио литургију у Храму Преображења Господњег у Загребу.

Он је указао да се данас стварају многи конструкти, фикције, виртуелне стварности, које користе они који хоће цркву да увуку у разне неспоразуме и политичке игре, саопштено је из Српске православне цркве.

- Они који хоће цркву да увуку у разне неспоразуме и политичке игре користе то као полазну тачку, полазећи од тог виртуелног конструкта као реалности која никакве везе нема нити са природом цркве, нити са њеним амбицијама, нити са њеним служењем - рекао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије је навео да Црква нема граница, не само историјских, него нема граница ни између овога и онога свијета.

- Како онда Црква може да се поистовети са било којом, макар и најважнијом, најмоћнијом, најлепшом земљом на свету или са било којим народом? Осим Христа, све је релативно - додао је српски патријарх.

Поглавар Српске православне цркве оцијенио је да су државе, некада веће, некада мање, неке трају вијековима и миленијумима, а неке, које су биле моћне и силне и заузимале огромне просторе, данас не постоје.

- Нас не интересује ширење и сужавање држава. Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава - рекао је Патријарх и подсјетио на ријечи владике Николаја "Ми чекамо Христа, а не боље вријеме".

Он је истакао да у Цркви Господ позива да сви буду једно, али да у "џунгли, у прашуми силних интереса од овога свијета, разни - имајући оруђа, али и оружја медијска у рукама, могу да стварају лажне слике и да онда и од Цркве производе оно што нити је била, нити јесте, нити ће бити".

Патријарх Порфирије, који је и администратор Епархије загребачко-љубљанске, рукоположио је Стефана Максимовића, дипломираног теолога, у чин ђакона.