latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:47 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Додик: Све што странци данас критикују и осуђују у БиХ, сами су створили

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је мучна и трагикомична изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да "нема правог европског пута без напретка у владавини права у БиХ", којом, истакао је Додик, де факто управљају странци, а де јуре треба да одговарају домаћи политичари.
Милорад Додик (Архив) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Архив)Фото: ТАНЈУГ

- Причати о владавини права у земљи у којој неизабрани странци доносе законе, смјењују легално изабране политичаре, утичу на токове и изборе у правосуђу, у којем још сједе стране судије, мијешају се у готово све поре друштва је и дрско и неподношљиво за слушати свима који путем избора долазе на одговорне функције, па и мени - истакао је за Срну Додик упитан да прокоментарише изјаву Сатлера о владавини права у БиХ, а у вези са снимком разговора Османа Мехмедагића и Гордане Тадић који се појавио у јавности.

Када Кристијан Шмит каже да је дошао да се бави европском будућношћу земље, навео је Додик, тада Сатлер ћути, а одлично зна да Шмит, чак и да је изабран по процедури коју предвиђа Анекс 10 а није, нема права да се бави тим питањима, и то говори у прилог томе да је и Сатлер саучесник у разградњи европског пута БиХ, иако је управо он делегиран за та питања од ЕУ.

- Догађаје које Сатлер коментарише и изводи закључке генерисали су управо он и његови претходници, као и разни свјетски мешетари, те стога ни он, ни они о владавини права не би смјели да говоре у БиХ. Све што данас критикују и осуђују у БиХ створили су сами - закључио је Додик.