latinica  ћирилица
22/09/2021 |  12:20 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Вархељи позвао на спуштање тензија и повратак дијалогу

Комесар за политику сусједства и проширење ЕУ Оливер Вархељи данас је, поводом ситуације на Косову и Метохији која је изазвана одлуком Приштине о забрани кретања возилима са регистарским ознакама Србије, позвао на уздржавање, спуштање тензија, повратак дијалогу и обезбјеђивање слободе кретања.
Оливер Вархељи (фото: European Union) -
Оливер Вархељи (фото: European Union)

- Једностране акције никада нису биле рјешење. Оне воде само ка беспотребним тензијама и морају бити повучене - поручио је Вархељи на свом Твитер налогу.

На Јарињу и Брњаку, административним прелазима између централне Србије и Косова и Метохије, саобраћај је трећи дан у прекиду након одлуке Приштине да забрани улазак у покрајину аутомобилима са српским регистарским таблицама.

Привремене власти у Приштини у понедјељак, 20. септембра, упутиле су на администартивне прелазе на сјеверу Косова и Метохије специјалне јединице полиције Росу, како би обезбиједиле почетак примјене мјере замјене српских регистарских таблица привременим, на које се плаћа такса од пет евра.

То је изазвало забринутост и узнемиреност код Срба и они су блокирали путеве који воде ка административним прелазима.

На Брњаку и Јарињу превоз путника фукционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом пјешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобуси или аутомобили.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јуче, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Београд од Приштине тражи да хитно повуче јединице са сјевера Косова и Метохије, те одбацио приједлог представника Квинте за рјешење кризе јер, како је истакао, није ријеч о компромису већ о политици свршеног чина.