latinica  ћирилица
22/09/2021 |  13:12 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Вишковић на скупу о инвестицијама очекује конкретне договоре (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће данас бити потписан уговор са компанијом из Београда која већ ради стамбене контејнере на простору Сребренице, као и да од скупа о ивестиционом потенцијалима Српске очекује конкретне договоре за одређене привредне активности, посебно у пограничном дијелу са Србијом.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је појаснио да та компанија из Београда жели да ради такве профиле и на простору Братунца, у близини моста Братољуб за који се нада да ће почетком октобра бити у функцији након свих перипетија у БиХ.

Навео је да се поред потписивања уговора са једном компанијом из Србије обављају прелиминарни разговори са шест до седам компанија, које су спремне да инвестирају у Српску.

Вишковић, који у Београду присуствује конференцији "Инвестициони потенцијали Републике Српске", рекао је да ће данас имати састанак са шест до седам највећих привредних субјеката Србије који су исказали интерес да инвестирају у Републику Српску, те да очекује значајне бенефите од тих састанака за све грађане Српске.

- Моја очекивања су велика, разговараћу са представницима НИС-а, Неопланте, Делта, Цептера, који раде и на регионалном ниову. Драго ми је што су такве компаније спремне и желе да улажу у Републику Српску. Са ове позиције у Влади са својим министрима учинићу све да им олакшамо инвестиције и бенефите - рекао је Вишковић.

У Привредној комори Србије у Београду, у току је конференција "Инвестициони потенцијали Републике Српске", на којој учествује и предсједник Владе Радован Вишковић. pic.twitter.com/a6w069qZt1

Када је ријеч о одређеним привредним активностима у пограничном дијелу, Вишковић је појаснио да су у питању слободне зоне које Српска жели да креира од Братунца до Бијељине.

Подсјетио је да на скупу учествују начелници и градоначелници Градишке, Требиња, Зворника, Братунца који су исказали интерес да формирају те зоне као и привредници из Србије који су спремни да праве производне капацитете у Републици Српској.

Вишковић је напоменуо да је ова иницијатива покренута прије годину дана на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем како би се обезбиједила радна мјеста за људе у пограничним дијеловима Српске и Србије да се задрже на својим огњиштима, као и да је прије неколико дана разговарао са премијером Аном Брнабић.

Вишковић је подсјетио да је недавно на састанку са покрајинским премијером Игором Мировићем договорено да се и Покрајинска влада укључи на овом подручју, а та иста прича је креирана и са Владом Србије за остале привредне субјекте у Србији и сви који су заинтересовани да инвестирају у Српску имаће подршку њених и институција Србије.

Истакао је да ће данас министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић презентовати олакшице и бенефите које је Српска спремна да понуди привредницима и инвеститорима.

Када је ријеч о тим бенефитима, Вишковић је појаснио да се то односи на одређен број законских рјешења, међу којима је и закон о подстицају при чему је за привредне субјекте који буду повећавали плате радницима предвиђено 30 до 70 одсто поврата пореза и доприноса.

Додао је и да су за привредне субјекте у Српској који су спремни да улажу предвиђена грант средства да им се помогне у инвестицијама, као и да је за компаније које запосле нове раднике, у зависности од величине инвестиције, предвиђен поврат пореза и доприноса.

Тако је за мале инвестиције предвиђено 12 мјесеци поврата пореза и доприноса, а за велике је Влада Српске спремна да договора услове и да то буде више од 12 мјесеци, рекао је Вишковић.

Додао је да је предвиђено да Влада може да понуди додатне бенефите за инвеститоре, као и да локалне заједнице дају веома повољно и земљу и инфраструктуру, односно практично бесплатно за једну КМ.

Вишковић је напоменуо да су у Српској пореске стопе најповољније у региону, да постоји умањење пореза на доходак за оне који инвестирају.

Он је истакао да на данашњем скупу учествује 40 компанија због епидемија вируса корона, али да је интерес био много већи, те да је Српска спремна да овакве скупове организује у наредном периоду.