latinica  ћирилица
22/09/2021 |  13:18 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Обогаћена Збирка за историју Музеја Српске; Захвалнице породици Кустурић

Вршилац дужности директора Музеја Републике Српске Давор Стрика уручио је захвалнице за чланове породицe Кустурић.
Захвалнице породици Кустурић - Фото: РТРС
Захвалнице породици КустурићФото: РТРС

Захвалнице су уручене за поклон грађе из заоставштине потпуковника Слободана Кустурића (1955-1993), пилота МИГ-а 21 и 1. команданта 92. мјешовите авијацијске бригаде Ваздухопловства и противвазушне одбране Војске Републике Српске.

В.д. директора захвалнце је уручио Славици Кустурић, која је примила захвланице у име своје породице, те за Бобана Кустурића, директора Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Артефакте је запримио надлежни историчар, кустос за историју Републике Српске Остоја Раилић, у оквиру активности на прикупљању грађе из историје Републике Српске.

- Значајно мјесто у историји Републике Српске за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата заузима В и ПВО Војске Републике Српске. У редовима В и ПВО ВРС, 1. команданту 92. мабр. Слободану Кустурићу припада посебно мјесто. Његова улога у историији Републике Српске је значајна - од учествовања у формирању В и ПВО ВРС, докомандовања наведеном мјешовитом авијацијском бригадом, посебно за вријеме операције Коридор 92. – изјавио је историчар Остоја Раилић, кустос Музеја РС.

На жалост, каже његова успјешна пилотска каријера прекинута је 2. августа 1993. године, када је Кустурић са другим лицима страдао након што је хеликоптер ХТ-40 погођен код Брчког ракетом са положаја А Р БиХ.

Музеј Републике Српске још једном се захваљује Славици Кустурић, Сањи Малић рођеној Кустурић, Ивану Кустурићу и Бобану Кустурићу, директору Хеликоптерског сервиса Републике Српске на поклољеним артефактима.

Њиховим дародавством значајно је обогаћена Збирка за историју Републике Српске Музеја Републике Српске.