latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:15 | Аутор: РТРС

Видовићева са делегацијом Свјетске банке

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, разговарала је данас са регионалном директорком Свјетске банке за Западни Балкан, Линдом Ван Гелдер и директорком Свјетске банке за стратегије и операције у региону Европе и Централне Азије, Шаоћинг Ју.
Видовићева са делегацијом Свјетске банке - Фото: РТРС
Видовићева са делегацијом Свјетске банкеФото: РТРС

Састанку је присуствовао и шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ, Кристофер Шелдон.

Видовићева је делегацију Свјетске банке упознала са тренутном економском ситуацијом у Српској, истакавши да сви параметри указују на то да се привреда опоравља, али да посебну пажњу треба усмјерити на превенцију ширења пандемије.

- Повољним економским резултатима су допринијеле правовремене мјере Владе, али је значајна и улога Свјетске банке која је у претходном периоду пружала подршку Републици Српској, јачању малих и средњих предузећа, улагању у локални развој, здравство, пољопривреду, те путну инфраструктуру - наведено је у саопштењу Министарства финансија.

У саопштењу је навдено да ће у наредном периоду у фокусу бити реализација пројекта који ће повећати отпорности пословних субјеката за вријеме и након избијања пандемије вируса корона, те пружити помоћ у обезбјеђивању обртног капитала и инвестиција за микро, мала и средња предузећа.

- Међу значајним пројектима који би требали да буду реализовани у Републици Српској су Пројекат рехабилитације путева, Пројекат за унапређење здравственог сектора, те Пројекат опоравка и подршке пословним субјектима. Тренутни портфолио Свјетске банке у БиХ износи 403 милиона америчких долара - додаје се у саопштењу.