latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:33 ⇒ 18:38 | Аутор: sputniknews.com

МИП Русије: Забринутост због заоштравања ситуације на Космету

Министарство спољних послова Русије забринуто је због заоштравања ситуације на Косову и Метохији и сматра да су поступци власти косовских Албанаца провокација чији је циљ истискивање Срба из аутономне покрајине.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Веома смо узнемирени заоштравањем ситуације у сјеверним регионима српске аутономне покрајине КиМ. У суштини, ради се о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима и да тамо успоставе своју контролу. Ове кораке сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и истискивање Срба са Космета - наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова.

Руско Министарство такође позива власти косовских Албанаца да хитно повуку полицијске јединице из сјеверних дијелова покрајине, зауставе саботаже и озбиљно се посвете задацима рјешавања ситуације.

- Очекујемо да амерички и европски покровитељи Приштине коначно имају отрежњујући ефекат на своје штићенике како би се избјегао деструктиван сценарио који пријети читавом региону - додаје се у саопштењу.

Раније је начелник Скупштине општине Зубин Поток Немања Јакшић изјавио да локални Срби настављају блокаду контролног пункта на сјеверу Косова и Метохије, да је ситуација мирна, али напета и да дежурају специјалне снаге косовских Албанаца.

Полиција самопроглашеног Косова саопштила је у понедјељак да возила са српским регистарским ознакама више неће моћи да улазе на КиМ, већ да на улазу морају да се стављају привремене таблице тзв Косова.

Стављање регистарских таблица на тзв. Косову не само да изазива морални протест код Срба, већ их тјера и да троше новац на привремене регистарске таблице и губе вријеме на њихово постављање.