latinica  ћирилица
23/09/2021 |  13:46 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Ђокић: Значајно учешће Српске на министарском састанку у Варшави (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је значај учешћа Републике Српске на министарском састанку Партнерства за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе, који се одржава у Варшави, јер без међународне сарадње није могуће пронаћи рјешења за транзицију властитих енергетских система ради смањења емисије штетних гасова.
Петар Ђокић у Пољској - Фото: РТРС
Петар Ђокић у ПољскојФото: РТРС

 Ђокић је изјавио Срни да је веома значајно да је Српска, као дио структуре у БиХ, присутна на овом скупу и да јој се даје значај у међународној активности.

Он је указао да је огроман притисак да све земље доносе веома јасне програме смањења емисије штетних гасова, а то значи да се из производње потискују термоелектране, односно све електране које користе фосилна горива.

- То је нека нова будућност која нас очекује у наредним деценијама - изјавио је Ђокић.

Основне теме састанка у Варшави и јесу побољшање енергетске ефикасности и примјена чисте енергије са посебним значајем на утицај обновљиве енергије и извора обновљиве енергије, нуклеарне енергије и управљања угљеником.

Ђокић је рекао да је карактеристика овогодишње конференције то да је из године у годину све већи притисак на све земље које имају угљене базене што налаже домаћим властима у свим државама да убрзано раде на транзицији властитих енергетских система.

Према његовим ријечима, тај процес је изузетно скуп и биће потребно да се у наредном периоду проналазе начини финансирања овог изузетно важног пројекта за сваку земљу.

Ђокић је истакао да без велике међународне активности и сарадње у овој области није могуће пронаћи нова рјешења.

Он је појаснио да је Партнерство за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе основано као трансатлантски систем који чине 25 земаља, укључујући САД и државе Европске уније, а ове године је домаћин Пољска.

Ђокић је нагласио да је дводневну посјету Пољској искористио за више билатералних састанака са министрима из других држава, те да је данас у поподневним часовима планиран састанак са свих 25 министара земаља које су присутне на састанку Партнерства.

Ђокић у дводневној посјети Пољској борави на позив министра за климу и животну средину Пољске и министра енергетике САД Микала Куртике и Џенифер Гранхолм.

Он је јуче, првог дана боравка у Пољској, учествовао у раду Пословног форума којем присуствују званичници и министри из 25 европских земаља, САД и Европске комисије, а који рад наставља и данас.