latinica  ћирилица
23/09/2021 |  20:45 | Аутор: СРНА

Петковић: Којим правним образложењем се Српској може забранити да управља шумама?

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да Српска од Дејтонског споразума управља шумама, те да не види којим би правним образложењем то право могло да јој се забрани.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да шуме Српске нису њено власништво, Петковић је истакао да ту није ријеч о контроли уставности закона, него се врши врста лобирања и погодовања одређеним интересима.

- У конкретном случају се жели вршити унитаризација БиХ, на тај начин да се што више надлежности и права одузме од Републике Српске - рекао је Петковић за Срну.

Он истиче да је очигледно ријеч не само о правном, него и о политичком насиљу, те да је Уставни суд БиХ већ успоставио неку врсту односа да може бити и законодавац и уставотворац.

- То нигдје ни у једној земљи не постоји. Гледано и са правног и политичког становишта, Република Српска не смије одустати од свог права и мора се борити до краја - рекао је Петковић.

Петковић сматра да треба озбиљно схватити позив српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика доносиоцима одлука у Народној скупштини Српске да пониште све што је изван Устава и Дејтонског споразума, јер је Додик легитимни представник српског народа и Републике Српске који штити њихова права.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске..