latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:26 ⇒ 09:27 | Аутор: РТРС

Гујон: Срби из ФБиХ изгубе своју имовину, а о томе не буду ни обавијештени (ВИДЕО)

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон најавио је 11. септембра кампању за заштиту имовинских права Срба у ФБиХ јер постоји ризик да због усклађивања података о непокретностима катастра и земљишњих књига, остану без своје имовине.
Арно Гујон - Фото: РТРС
Арно ГујонФото: РТРС

Основни проблем је да се током усклађивања земљишних књига и катастра позиви носиоцима права, власницима имовине у ФБиХ, не шаље лично, изјавио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Гујон је нагласио да се у ФБиХ обавјештења објављују једино у Службеном листу и у неколико локалних новина.

- То је тешко доступно и онима који тамо живе, а камоли Србима расељеним по свијету који су морали током рата или одмах након њега да напусте своја огњишта и не знају да је њихова имовина предмет поступка – рекао је Гујон.

Гујон је упозорио да је било случајева "када је српска имовина преписана на Кантон, БиХ, општину или несавјесног комшију који каже да је то његово или да он то користи дуже од 20 година".

- Србин изгуби имовину, а о томе чак не буде ни обавијештен. То је страшно и зато смо покренули ову кампању како би сви Срби из ФБиХ могли да знају шта се тренутно дешава и како би се јавили канцеларијама за правну помоћ које је основала Република Српска. Ко се на вријеме јави тим канцеларијама може лако, брзо и бесплатно да заштити своје право – истакао је Гујон.

Гујон је истакао да, кад се тај процес усклађивања вршио у Републици Српској сваки носилац права је добио једно лично обавјештење да је у току поступак над његовом имовином. Чак је, наводи Гујон, Република Српска издвојила неколико милиона евра да плати те поштанске марке како би сваки власник, гдје год да живи, добио обавјештење о томе.