latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:09 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Перфидни план показаће се као фаталан за БиХ

Савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да се политичком одлуком Уставног суда БиХ о шумама од Републике Српске отима више од 50 одсто територије и да ће се тај "перфидни план показати фаталним по БиХ".
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Одлука Уставног суда БиХ није правна, него политичка одлука, умотана у правну обланду, којом се Републици Српској буквално отима више од 50 одсто територије, односно перфидно покушава поништити не само територијални интегритет Републике Српске, него и правни субјективитет Републике Српске - истакао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је то "покушај да се Република Српска сведе на некакву виртуалну творевину која нема своју територију нити правни субјективитет који фактички не постоји никако другачије него на папиру".

- Ово треба посматрати посебно у контексту општег политичког напада на Републику Српску на свим пољима, од бившег високог представника Валентина Инцка и наметања закона, преко отимања и узурпације институција од стране Жељка Комшића и Бисере Турковић, па до отимања територије преко Уставног суда БиХ - навео је Тегелтија.

Он је оцијенио да је ријеч о "перфидном плану потпуног рушења Републике Српске".

- Тај перфидни план ће се, сигуран сам, на крају ипак показати фаталним, не по Републику Српску, него по БиХ. Република Српска није одбрањена оловком, него животима најбољих синова српског народа, па је, Богами, неће оловком ни рушити - поручио је Тегелтија.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.

- С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине док се то не ријеши одговарајућим законом на нивоу БиХ - изјавио је Срни регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.