latinica  ћирилица
26/09/2021 |  12:12 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

У октобру Шести међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед"

У Културном центру Источно Ново Сарајево ће од 28. до 31. октобра бити одржан Шести међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед", рекао је Срни директор Фестивала Војислав Ивановић.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Према програму међународног фестивала гитаре, предвиђено је одржавање четири концерта.

- Програм прве вечери 28. октобра отвара Иштван Ремер, умјетник из Хрватске и професор Музичке академије у Загребу, прави доајен гитаристике и класичне гитаре на простору бивше Југославије - рекао је Ивановић.

Друге фестивалске вечери, 29. октобра, захваљујући сарадњи са Амбасадом Шпаније у БиХ предвиђен је концерт Рафаела Андухара, фламенко гитаристе из Шпаније, док ће треће вечери 30. октобра наступити Танос Мичалас, изузетни гитариста из Грчке.

"Подијум за младе" предвиђен је 31. октобра.

- То већ имамо другу годину и ту наступају најбољи млади гитаристи, врло често наши студенти са Музичке академије у Источном Сарајеву. Ове године ћемо настојати да то буде и мало шире. Имаћемо и мајсторске радионице уживо, а једну од њих ће држати фламенкиста Анухара, што ће бити изузетно занимљиво - навео је директор Фестивала.

Према његовим ријечима, ове године су предвиђена онлајн такмичења јер је због пандемије велики ризик да људи долазе.

- И то има своју занимљивост јер буквално може да привуче учеснике из свих крајева планете - истакао је Ивановић, те додао да ће продаја улазница за концерте почети средином октобра.

"Гитар јунајтед - Гитар Фест Сарајево Ист" настао је с циљем промоције и унапређења гитаристичке и музичке умјетности окупљањем и интеракцијом извођача, предавача, ђака, студената и публике.

Програмска оријентација фестивала, са класичном гитаром у центру пажње, укључује и најразноврсније музичке жанрове, солисте и ансамбле и све што је у вези са гитаром као инструментом, са јединим критеријумом - високим умјетничким дометом.

Први међународни фестивал гитаре "Гитар Фест Сарајево Ист", одржан од 28. до 30. октобра 2016. године постигао је изванредан успјех и већ прве године сврстао се у прворазредне догађаје културе у Источном Сарајеву чији је значај превазишао оквире града, БиХ, па и региона.