latinica  ћирилица
26/09/2021 |  16:39 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од страдања бораца ВРС на Рогосији (ВИДЕО)

Код спомен-обиљежја на узвишењу Рогосија код Власенице данас је обиљежено 29 година од погибије 29 бораца Војске Републике Српске које су 26. септембра 1992. године свирепо убили муслимански војници.
Рогосија код Власенице - помен - Фото: СРНА
Рогосија код Власенице - поменФото: СРНА

За страдале војнике служен је парастос и положено је цвијеће код спомен-обиљежја.

Миљан Јаћимовић је на Рогосији изгубио оца Драгана који је погинуо у 42. години, а тога се, каже, сјећа као да је данас било.

- Био сам први разред средње школе, око 5.30 часова је почело да пуца, чула се борба као да смо на Рогосији, нисмо знали шта се дешава. Настава у школи је прекинута, враћени смо кућама. У 11.30 часова пуцњи су прекинути. И тад је био лијеп дан, као и данас - присјећа се Јаћимовић.

Он је додао да будућим покољењима треба причати шта се овдје дешавало да се не заборави, да наставе са обиљежавањем.

Предсједник власеничке Борачке организације Миле Симанић рекао је да је ово свирепи злочин који није расвјетљен до данас, што је срамота и правосуђа и правде.

- За ове злочине неко мора да одговара, овдје су погинули српски борци који нису нападали већ бранили своја огњишта. С правом можемо рећи да је ово наша света земља, наша Република Српска - истакао је Симанић.

Предсједница Скупштине Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић рекла је да је на овом мјесту убијено 29 Срба који су бранили своја вјековна огњишта, а да се српском народу приписује да су извршили агресију и геноцид.

Она је питала гдје је правда за убијене Србе не само на овом простору, него и шире, јер се свједочи да су Суд и Тужилаштво БиХ преписали рад Хашког трибунала и не процесуирају предмете ратних злочина гдје су жртве Срби.

- Суд и Тужилаштво чине нови злочин према нама породицама, не само у Власеници него широм Републике Српске, јер прикривају истину и шта се дешавало на овим просторима како би мит о Сребреници остао још дуго година, то је да постоје само једни кривци - Срби, а да су Бошњаци жртве - истакла је Филиповићева.

Она је навела да би у наредном периоду требало "извадити предмете из ладица правосуђа" јер временом биолошки нестају и починиоци злочина, као и свједоци.

- Оно чега се бојимо је да истина о страдању Срба, не само на овим просторима, него и у БиХ, неће угледати свјетлост дана. Позивам институције Републике Српске и све наше представнике у заједничким институцијама БиХ да се позабаве овом проблематиком - додала је Филиповићева.

Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале рекао је да се сваке године емоције враћају, те да се посебна захвалност дугује онима који су бранили Републику Српску.

- Нико не зна цијенити слободу као што то знају бивши логораши, они који су ту слободу добили у рату, прошли пакао и казамате многих логора БиХ - навео је Лале.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић рекао је да сигурно ниједан народ у Европи у 20. вијеку није страдао као што су Срби, јер су у једном вијеку прошли три велика страдања.

Предсједник Скупштине општине Милићи Предраг Сушић нада се да ће злочинци који су починили ова свирепа убиства бити кажњени, да овај злочин не смије да се заборави, да би жртве и њихове породице имале заслужени мир.

- Морамо остати истрајни и јаки до краја, да се овај случај и сви некажњени процесуирају - изјавио је Сушић.

Цвијеће су положиле породице бораца погинулих на овом стратишту, представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, представници Удружења логораша регије Бирач, Удружења ратних војних инвалида Власеница, Борачке организације Власеница и регије Бирач, општинског Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, општинских власти Власенице, Милића, Зворника.

Обиљежавању на Рогосији присуствовали су и чланови власеничког Планинарско- еколошког друштва Ацер и Бициклистичког клуба КПЛ, а у културном дијелу програма наступили су власенички средњошколци.