latinica  ћирилица
26/09/2021 |  21:52 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Пашалић: Циљ одлуке Уставног суда - отимање имовине Српске

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ о власништву над шумама потпуно правно неутемељена, чисто политичка чији је крајњи циљ отимање имовине Републике Српске.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- У принципу нас то и не изненађује, чак мислим да је ово за статус Републике Српске добро, то је још један аргумент да напросто ми треба да кренемо својим путем и да се вратимо изворном Дејтону, јер је овај систем апсолутно неодржив. Сваких неколико мјесеци имамо нешто слично и видимо да се ради на слабљењу Републике Српске - рекао је Пашалић.

Он је навео да је била очекивана одлука Уставног суда БиХ, који је утврдио да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, те да је то континуитет ранијих одлука ове правосудне институције.

Пашалић је поновио да ће се о одлуци прецизније изјаснити након детаљног образложења, али да и даље стоји при ставу да је то чисто политичка одлука.

- БиХ не може да има имовину над шумама. Да може да је има, онда не би ни Федерација БиХ имала свој закон о шумама, нити би кантони или Дистрикт Брчко доносили своје законе... - рекао је Пашалић за АТВ, подсјетивши да и ФБиХ и Дистрикт и седам кантона имају свој закон о шумама, те да су шуме својина БиХ, не би законе ни они доносили.

Он је навео да се, према образложењу које је прочитао на веб страници Уставног суда, које је прилично штуро, и слушајући оно што је презентовано на прес конференцији, тумачи да је потребно да паралемнт БиХ донесе закон о шумама па да он дефинише те својинске односе.

- Не знам зашто би параламент БиХ доносио такав закон када је јасно речено у Уставу БиХ да је то надлежност ентитета и по мени је то сасвим сувишно и сматрам да је крајњи циљ слабљење позиција Републике Српске - истакао је Пашалић.

Он је подсјетио да је иста ситуација била и са законом о пољопривредном земљишту, у којем је оспорен само један члан, Члан 53 који говори да је пољопривредно земљиште својина Срспке.

Пашалић је нагласио да су у Уставу БиХ јасно побројане надлежности БиХ - спољна трговина, монетарна политика, контрола ваздушног саобраћаја...

- Јасно је речено да је све оно што није набројано у надлежности ентитета, а јавна добра, шуме нису набројане. Према томе, потпуно је јасно да су оне у надлежност ентитета и ови закони који су донесени у ентитетима и кантонима то јасно потврђују - рекао је Пашалић.

Он је навео да је око 52 одсто територије Републике Српске под шумама.

- Минимална вриједност је више од 7.100.000.000 КМ, ако не говоримо о дивљачи, ловном туризму... То је само вриједност дрвних асортимената - рекао је Пашалић.

Он је нагласио да дрвопрерађивачи могу бити мирни јер се апсолутно ништа у суштини неће промијенити, ни када је у питању газдовање шумама, јер то су јавна предузећа која само газдују шумама, које су у власништву Српске.

- Могу бити мирни и људи из јавних предузећа, али и дрвопрерађивачи и сви пословни субјекти који су на неки начин везани пословно за шуме - закључио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.