latinica  ћирилица
27/09/2021 |  09:31 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Котор Варош: Промовисана књига из српске историје 20. вијека

У Народној библиотеци у Котор Варошу промовисана је књига из српске историје 20. вијека "Српска прича", аутора Александра Милошевића и приређивача Немање Девића.
Котор Варош - промоција књиге из српске историје 20. вијека "Српска прича" - Фото: СРНА
Котор Варош - промоција књиге из српске историје 20. вијека "Српска прича"Фото: СРНА

Научни сарадник Института за савремену историју из Београда и приређивач књиге Немања Девић рекао је синоћ на промоцији да су у овој књизи отворена нека тешка питања из српске историје 20. вијека.

- У њој се говори о томе колико су биле погубне подјеле међу српским народом у том времену, које никада не треба да се понове, а бојим се да српско друштво још није превазишло подјеле које се и сада манифестују, само на другачији начин - навео је Девић.

У књизи "Српска прича" представљена су сјећања мајора Александра Милошевића, који је био елитни официр и један од најближих сарадника ђенерала Драгољуба Михаиловића.

- Био је добар свједок епохе и као таквом смо му дали прилику да проговори као историјски извор - нагласио је Девић.

Књига је плод дужег истраживања историчара из београдског Института за савремену историју, а заснована је на историјским чињеницама, с циљем да се српско друштво суочи са тешким питањима из своје историје и врати изворној саборности, истакнуто је на промоцији.

Синоћњу промоцију су заједнички организовали Центар за културу, спорт и информисање и Народна библиотека Котор Варош.