latinica  ћирилица
27/09/2021 |  10:32 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Хрватска: Пописано више од 1,42 милиона грађана

Више од 1.420.000 грађана пописано је у Хрватској методом самопописивања електронским путем, које је могуће још данас, а сутра ће на терен изаћи готово осам хиљада пописивача који ће ићи од врата до врата.
Загреб (извор: www.eufest.com) -
Загреб (извор: www.eufest.com)

Директор Државног завода за статистику у Хрватској Лидија Брковић навела да је због великог интересовања током јучерашњег дана дошло до успоравања рада система, па је из тог разлога, и с обзиром на то да су бројни грађани контактирали Завод, донесена одлука да се фаза самопописивања продужи још данас, јавља ХРТ.

- Посебно нас радује да је успјешно пописано више од 1.420.000 грађана. То је у складу са нашим очекивањима, рекла бих и изнад очекивања - рекла је Брковићева.

Она је позвала све грађане, који су јуче почели или који нису стигли, да то учине до поноћи, а то значи да ће фаза теренског пописивања започети сутра.

Пописивачи ће сутра изаћи на терен да би пописали оне који се нису самопописали и да преузму контролну шифру од оних који то јесу учинили.

- За оне који су се самопописали, а желе промијенити неке своје исказе, моћи ће то учинити када пописивач дође на врата да преузме шифру - додала је она.

Државни завод за статистику у Хрватској спроводи попис становништва у двије фазе. Прва фаза почела је 13. септембра, самосталним пописивањем становништва у електроничком систаву "е-грађани".

Ово је први дигитални попис који се на подручју Хрватске спроводи на овакав начин, а грађани су сами могли одабрати како се желе пописати.

Од сутра до 17. октобра пописивачи излазе на терен и пописаће све који се нису самостално пописали.

Пописивачи приликом теренског пописивања долазе на адресе домаћинства, те пописују особе, домаћинство и станове, а од оних који су се пописали самостално, преузимају контролну шифру као доказ успјешног самопописивања.

Пописивачи ће имати мајице и маске са обиљежјима "Попис 2021", акредитације и лаптопове, као и ЕУ дигиталне ковид потврде.

Сваки пописивач задужиће између 200 и 250 домаћинстава и мора посјетити све адресе које је задужио. Ако пописивач не нађе особе у стану, односно домћинству које треба пописати, оставља податке гдје се особе из тог домаћинства могу јавити.