latinica  ћирилица
27/09/2021 |  10:36 | Аутор: РТРС

Сакупљен 21 узорак комараца преносника болести

Институт за јавно здравство Републике Српске саопштио је да је у оквиру пројекта "Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава - ЕРИ хелт" сакупљен 21 узорак комараца, преносника болести на локацијама у Требињу, Градишци, Костајници, Новом Граду, Козарској Дубици и Бањалуци.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Из Института наводе да је у досадашњим сакупљеним узорцима извршена идентификација врсте комараца према локацији и времену прикупљања.

- Узорци се тренутно чувају у замрзивачу до завршетка сакупљања свих узорака, након чега ће се сви прикупљени узорци комараца анализирати на присуство одређених вируса које ови комарци носе, а који су значајни јер код људи могу изазвати одређена обољења - наводи се у саопштењу.

У реализацији пројекта "Ери хелт" учествују Институт за јавно здравство Републике Српске, Институт за јавно здравље Црне Горе и Завод за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније.

Пројекат се реализује у оквиру Приоритетне осе један - Побољшање квалитета услуга јавног здравља и социјалне заштите у програмском подручју "Интерег ипа" Програма прекограничне сарадње Хрватска-БиХ-Црна Гора 2014-2020.

У оквиру пројекта "Ери хелт" предвиђена је реализација низа активности које се односе на унапређење јавноздравствених аспеката на територији која је обухваћена кроз овај програм.

У складу са планом реализације пројектних активности, сви пројектни партнери тренутно спроводе активности на терену које се односе на хватање преносника болести, односно комараца.

У Црној Гори до сада је у оквиру активности које се тичу улова комараца, реализовано шест излазака на терен, односно хватања, а извршена је и детерминација и све ухваћене јединке се тренутно налазе у замрзивачу на минус 80 степени Целзијусових.

Институт за јавно здравље Црне Горе планира још минимално два изласка на терен у наредних мјесец дана, како би потпуно испунио предуслове за коначно утврђивање присуства тражених вируса у јединкама.

Завод за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније прикупљао је узорке одраслих комараца постављањем "CDC" клопки уз суви лед као атрактант, а из прикупљених узорака радиће се идентификација врста комараца и RT-PCR дијагностика на присутност вируса западног Нила, вируса денга грознице, вируса "чикунгинија" и вируса грознице "Рифт воли".

Циљ ових пројектних активности је идентификација комараца који су присутни на овом подручју и вируса које ови комарци носе, а који код људи могу изазвати различите заразне болести.

- Информације које добијемо након анализе користиће се у побољшању надзора над векторским болестима, контроли комараца као вектора, припреми едукација у области превенције ових болести, као и подизању свијести становништва о опасностима ових заразних болести, те предузимању мјера заштите у програмском подручју - наводи се у саопштењу.

По завршетку пројекта побољшаће се услуге дијагностике антропозооноза и заразних болести које се преносе путем вектора, што ће омогућити пројектним партнерима да благовремено открију јавноздравствене пријетње.

Током спровођења пројекта, организоваће се обука за здравствене раднике са циљем унапређења дијагностике и контроле антропозооноза и векторских болести и информисати циљне групе и јавност о новим и побољшаним услугама.