latinica  ћирилица
27/09/2021 |  12:04 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

"Митрополита и патријарха на Цетиње превезао војни, а не хеликоптер НАТО"

Његово високопреосвештенство митрополита црногорско-приморског Јоаникија и Његову светост патријарха српског Порфирија на Цетиње 5. септембра је превезао војни хеликоптер, а не НАТО пакта, изјавила је данас министар одбране Црне Горе Оливера Ињац.
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером стигли на Цетиње(Фото:D. Milovanović) -
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером стигли на Цетиње(Фото:D. Milovanović)

Ињчева је на контролном саслушању данас пред Одбором за безбједност Скупштине Црне Горе рекла да су посљедња два мјесеца протекла у атмосфери дезинформација и радикализовања друштва.

- Нас саслушавају бивши министри који заборављају своја нечињења када су били у власти. Оно што се односило на период њиховог министровања тумаче на један начин, а сад те законе на други - рекла је Ињчева.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин рекао је да је догађај на Цетињу "био један од најизазовнијих задатака", наводећи да су постојале планиране, припремне радње усмјерене на изазивање насиља.

Он је поручио да ће полиција, док је он на њеном челу, остати ван политике.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић рекао је да нема потребе "правити апокалипсу од догађаја на Цетињу", те истакао да је "крајњи резултат тих дешавања позитиван по Црну Гору".

Он је истакао да у будућности треба да се повећа степен толеранције у друштву и навео да жели да види Црну Гору у којој се такве сцене неће понављати.

- Могло је доћи до сукоба, али се то није десило, остао је негативан утисак. Ова битка је добијена на рачун грађана, сачуван је мир - рекао је Абазовић и додао да је сачуван сваки живот и "да се Црна Гора не би помирила 30 година да се нешто десило".

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић рекао је да су цетињски догађаји посљедица лоше политичке климе претходне власти и недостатка дијалога и поручио да не зна на шта би данас Црна Гора личила да је изгубљен иједан живот.

У Цетињу је 5. септембра устоличен Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су у Цетињски манастир хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу.