latinica  ћирилица
27/09/2021 |  16:34 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Шеранић са директорима болница: Инсинуације о кисеонику неистините

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржаo је данас састанак са директорима болница у Републици Српској.
Састанак са директорима болница  (фото: Министарство здравља) -
Састанак са директорима болница (фото: Министарство здравља)

- На састанку је било ријечи о тврдњама у јавности да је кисеоник, који се користи у болницама у Републици Српској, неадекватан и инсинуацијама да се не ради о медицинском кисеонику, што је, како смо и раније нагласили, апсолутна неистина - саопштено је из Министарства здравља.

Директори болница су нагласили да се исти кисеоник користи у клиникама у региону и у Европи, те да се он употребљава у терапијске сврхе и код других стања и обољења.

Подсјетили су да се кисеоник, уз сертификат (потврду) о чистоћи кисеоника набавља годинама уназад, а да се његов квалитет, и прије пандемије вируса корона, огледа у успјешности здравствених услуга широког спектра.

Нарочито, у пандемији вируса корона, код пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, кисеоник је изузетно важан дио терапије.

Они су нагласили да је хиљаде пацијената обољелих од вируса корона код којих је коришћена оксигена терапија у болницама Српске успјешно излијечено, као и много већи број пацијената који су се лијечили од других обољења.

- Подржавајући независну потврду квалитета медицинског кисеоника, упозоравамо да је крајње штетно да се на овај начин урушава повјерења у медицинску науку, струку и професионални дигнитет љекара, који раде у ковид и другим одјељењима. Изазвање неповјерења и страха у јавности може обољеле и њихове породице навести на одлуке да одбију терапију, која може проузроковати смртни исход код пацијента којем је она за лијечење неопходна - истиче се у саопштењу.

Тема састанка са руководиоцима болница била је и тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској, функционисање и капацитети у болницама и спровођење противпандемијских мјера заштите становништва.

Упозорено је да је забиљежен све већи број млађих пацијената обољелих од вируса корона којима је потребно болничко лијечење, а да се теже клиничке слике, у већини случајева, развијају код оних који нису вакцинисани.

Шеранић је нагласио да све болнице у Републици Српској располажу довољном количином медицинске заштитне опреме и лијекова.

- Значајан изазов је организација рада тако да када се појави већи број пацијената обољелих од вируса корона у једној општини или граду, сусједне болнице ставе на располагање своје капацитете, као што је то било у претходном таласу ове пандемије - рекао је Шеранић.