latinica  ћирилица
28/09/2021 |  08:45 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Лидерска улога у заштити привреде током пандемије

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у заштити привреде током пандемије преузела је лидерску улогу, рекао је в.д. директора ИРБ-а Дражен Врховац, истичући да је поносан што су у највећој кризи доказали да привредници, а и Република Српска, могу да се ослоне на ИРБ Српске.
Дражен Врховац -
Дражен Врховац

Да су у томе и успјели, објашњава Врховац, свједоче и најновији подаци о кључним економским кретањима у Републици Српској - раст плата, индустријске производње, спољнотрговинских активности, као и позитивна укупна фискална кретања.

- Док су се наши здравствени радници грчевито борили да спасу људске животе, на чему смо им неизмјерно захвални, ми смо водили другу битку - да у вријеме кад је цијели свијет стао усљед пандемије вируса корона помогнемо и као институција станемо у одбрану привреде и животног стандарда грађана - рекао је Врховац за Еуроблиц.

Врховац каже да је проактивно дјеловање стална активност и опредјељење ИРБ-а Републике Српске.

Он је рекао да су у протеклих годину дана активно радили и на новом аранжману са Свјетском банком, усмјереном на помоћи категорији најугроженијих привредника у Републици Српској.

Аранжман, објашњава Врховац, подразумијева пласман средстава по изузетно повољним условима привредницима који су имали пад прихода већи од 20 одсто, посматрано у посљедњем кварталу 2019. у односу на посљедњи квартал 2020. године.

- У наредних неколико дана објавићемо све информације у вези са наведеним аранжманом - рекао је Врховац.

Он је подсјетио да су у ИРБ-у током 2021. започели процес обиласка Републике Српске на регионалном принципу, гдје организују састанке са привредницима и разговарају о проблемима, као и могућим рјешењима у којима може да учествује ова институција.

- Циљ нам је да сагледамо стање привреде у свакој регији Републике Српске, те креирамо мјере којима би помогли даљи развој. У октобру настављамо обилазак Републике Српске посјетом привредницима Херцеговине. Проблеми са којима се сусрећу наши привредници различити су од регије до регије и треба их на тај начин сагледавати и третирати кроз планиране мјере - нагласио је Врховац.

Чим је проглашена пандемија вируса корона ИРБ Републике Српске изашла је са мјерама за подршку привреди и помоћи становништву. Још у марту 2020.
ИРБ је током године пандемије успјела да одговори на повећане потребе привреде за додатним капиталом.

Захваљујући томе, у 2020. години план кредитних пласмана правним лицима премашен је за око 40 одсто, док је физичким лицима пласирано чак 80 одсто више средстава од планираног износа за ове намјене. Сличан тренд у пласманима задржан је и током ове године.

Током пандемије ИРБ имала је значајну улогу у финансирању стамбених потреба социјалних група и група од посебног интереса и значаја за Републику Српску /млади брачни парови, вишечлане породице, самохрани родитељи, ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца и несталих, становници неразвијених и изразито неразвијених општина.../.

За ове сврхе је у 2020. години издвојено готово 67 милиона КМ, што је за 100 одсто више од планираног у посматраној години, а тиме је омогућено стамбено збрињавање за око 800 корисника.

Од почетка 2021. за ове намјене пласирано је око 50 милиона КМ путем одобрених 560 кредитних захтјева, а путем програма стамбеног збрињавања до сада је пласирано више од 680 милиона КМ, гдје сy помогли 13.300 грађана.