latinica  ћирилица
28/09/2021 |  10:29 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Вишковић: Извршено узорковање кисеоника на УКЦ Српске (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је на сједници Народне скупштине да је јутрос око осам часова у Универзитетско клиничком центру Српске референтна лабораторије из Србије узела узорак за анализу кисеоника.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Нада се да ће лабораторија завршити анализу у току дана и тада ће бити конференција за штампу, гдје ће се саопштени сви релевантни показатељи.

- Влада јуче није засједала седам или осам сати. Сједница је завршена за мање од сат времена. Влада је урадила оно што је једино могла да уради, да нареди да се у што краћем року, због јавности и грађана Српске уради анализа. Не можемо се бавити спекулацијама и полуистинама - рекао је Вишковић на сједници НСРС.

Вишковић је рекао да приликом набавке кисеоника у тендеру пише само ријеч кисеоник и помиње се чистоћа од 99,5 одсто, што је чистоћа за медицински кисеоник.

- Ако мени не вјерујете, морате вјеровати директору Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александру Золаку који је издао рјешење Фирми ТНТ техногас за стављање лијека у промет - навео је  он.

Према његовим ријечима, у рјешењу, које је потписао Золак, пише да се медицински гас чија је чистоћа 99,5 одсто примјењује као лијек у здравственим установама секундарног и терцијарног карактера.

Он је навео да је проблем настао 2018. године, када је Золак покушао да наметне нови правилник за производњу медицинског кисеоника.

Влада Републике Српске јуче је на тематској сједници разматрала информацију о набавци и кориштењу кисеоника у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и болницама у Републици Српској.