latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:34 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

За примарну пољопривредну производњу 1,25 милиона КМ

ЕУ ће кроз пројекат "ЕУ фор агри" подржати 16 пољопривредника и предузећа у БиХ са 1,25 милиона КМ бесповратних средстава с циљем постизања одрживе пољопривреде, контролисане употребе природних ресурса и увођења добре праксе, те стварања нових и очувања постојећих радних мјеста.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Јавни позив за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у БиХ је трећи који је објављен путем овог пројекта како би се подржао рурални развој, поготово док траје пандемија ковида 19 и опоравак од кризе коју је проузроковала, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/.

На јавни позив за додјелу бесповратних средстава за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу, који је био отворен од 7. децембра прошле до 15. фебруара ове године стигло је 227 пријава, а прописане услове је испунило 16.

Одабрани пројекти су предложили инвестиције укупне вриједности 1,82 милиона КМ, од чега ће пројекат "ЕУ фор агри" финансирати 1,25 милиона КМ.

Јавни позив био је отворен за физичка лица, предузетнике, задруге и предузећа која се активно баве примарном пољопривредном производњом у секторима: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа и производња јаја.

Сваки подносилац могао је аплицирати за бесповратна средства у износу од 30.000 КМ до 200.000 КМ без пореза на додату вриједност, те је морао обезбиједити властито суфинансирање минимално 35 одсто од укупног износа инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа, гдје властито суфинансирање износи минимално 20 одсто.

Пројекат "ЕУ фор агри" наставиће са подршком пољопривредно-прехрамбеном сектору у БиХ, а до краја године очекује се објављивање нових јавних позива за инвестиције намијењене конкурентности пољопривреде и руралног развоја у БиХ, наводи се у саопштењу.

Листа корисника који су испунили критеријуме јавног позива доступна је на веб-страници пројекта /еу4агри.ба/.

"ЕУ фор агри" је четворогодишњи /2020-2024/ пројекат чији је циљ модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и подстицање руралне економије у БиХ. Пројекат је вриједан 20,25 милиона евра и финансира га ЕУ са 20 милиона евра, а суфинансирају са 250.000 евра и спроводе УНДП и Чешка развојна агенција.