latinica  ћирилица
30/09/2021 |  09:39 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Нацрт закона о образовању одраслих (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о образовању одраслих, који је усмјерен ка унапређењу овог система образовања и у функцији усклађивања понуде и потражње на тржишту рада. Посланици су размотрили и Нацрт закона о музејској дјелатности као и Нацрту закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

>>> Пренос на РТРС плусу и нашем порталу>>>

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је из Фонда за становање Инвестиционо-развојне банке Српске до данас пласирао 680 милиона КМ за рјешавање стамбених питања приоритетним групама - млади брачни парови, вишечлане породице, самохрани родитељи, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди.
 
Током скупштинске расправе о Нацрту закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Видовићева је рекла да је ове године из Фонда одобрено 48 милиона КМ за рјешавање стамбених питања, што је за 19 милиона КМ више у односу на комплетан план за ову годину.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да се новим законом о образовању одраслих реализују стратешки циљеви који су усмјерени ка унапређењу овог система образовања и у функцији су усклађивања понуде и потражње на тржишту рада.

Образлажући Нацрт закона о образовању одраслих, Тривићева је рекла да се овим законским рјешењима омогућава развој флексибилнијег система образовања одраслих и његова већа доступност.

Осим тога, каже Тривићева, овим законским рјешењем се омогућава подршка тржишту рада и сарадња са друштвеним партнерима, затим унапређење квалитета образовања одраслих и осавремењивање тог процеса образовања.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да је квалитетан Нацрт закона о образовању одраслих који треба да уведе ред у овој области у Републици Српској.

Жунић каже да би Центар за образовање одраслих у Бањалуци, бивши Раднички универзитет требало да настави дјелатност образовања одраслих коју је имао и до сада.

Посланик ДНС-а Дане Малешевић рекао је да поздравља намјеру да се унаприједи образовање одраслих у Републици Српској.

На дневном реду 18. редовне сједнице су још три закона у нацрту - о музејској дјелатности, о допунама Закона о Фонду за развој и запошљавање и о Пензијском резервном фонду Републике Српске.

Парламент Српске данас би требало да уђе у Дан за гласање.