latinica  ћирилица
05/10/2021 |  15:47 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

За Комшића и Џаферовића оправдана одлука о одгађању војне вјежбе

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић тврде да је оправдана одлука о одгађању војне вјежбе између Оружаних снага БиХ и Војске Србије, а да су захтјеви за смјеном министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића "неосновани и неоправдани".
Шефик Џаферовић и Жељко Комшић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Шефик Џаферовић и Жељко КомшићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Ова одлука је разумна и оправдана, ако се има у виду тренутна погоршана епидемиолошка ситуација - наводи се у заједничком саопштењу Комшића и Џаферовића.

Комшић и Џаферовић сматрају да је, према одлуци Министарства одбране у Савјету министара, предвиђена војна вјежба само пролонгирана и да ће бити реализована у складу са одлуком Предсједништва БиХ када се за то стекну потребни услови.

Они тврде да захтјеви за смјеном Поџића представљају "неодговоран израз политизације овог питања", саопштено је из Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је смјену Поџића због непоштовања Устава БиХ, јер је отказао војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, иако то може да учини само Предсједништво БиХ које је једино надлежно за вођење одбране и спољне политике.

Додик је изјавио јуче да се Поџић није ни обратио, нити се консултовао са Предсједништвом БиХ.

- Очигледно је да се консултовао са Џаферовићем и Комшићем, јер не могу да вјерујем да би он сам смио тако нешто да уради - рекао је Додик.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је јуче да је Поџић ову одлуку донио без консултација и сагласности са Предсједништвом БиХ и својим замјеницима.

- Такву одлуку је донио на основу приједлога начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенада Машовића који је то учинио без консултација са Заједничким штабом Оружаних снага БиХ - појаснио је Околић.