latinica  ћирилица
05/10/2021 |  16:31 ⇒ 06/10/2021 | 07:03 | Аутор: РТРС

Тегелтија донио одлуку о смјени Поџића (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија донио је данас одлуку о смјени министра одбране Сифета Поџића.
Сифет Поџић (фото: vijeceministara.gov.ba) -
Сифет Поџић (фото: vijeceministara.gov.ba)

Предсједавајући Савјета министара, који је одговоран за усклађивање уставних односа Савјета министара са радом Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, ентитетима и Брчко дистриктом, као и за усклађивање рада Савјета министара, ову одлуку је донио након што је Поџић прекршио Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања и једностраним потезима нарушио владавину права и унутрашње повјерење, те дипломатске односе и инострану сарадњу, саопштено је из Савјета министара.

Одлуку о смјени министра одбране, Тегелтија је упутио у Парламентарну скупштину БиХ.

Подсјећамо, претходно је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио смјену Поџића због непоштовања Устава БиХ, јер је отказао војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, иако то може да учини само Предсједништво БиХ које је једино надлежно за вођење одбране и спољне спољне политике.

Такође, раније данас предсједавајући Савјета министара упутио је писмо министру одбране са захтјевом да стави ван снаге Одлуку о реализацији мјера и активности на организацији војне вјежбе "Мањача 21", а којом се одгађа војна вјежба коју су планирале Оружане снаге БиХ и Војска Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра.